Metaadat táblák generálása Power BI-ban

Power BI-ban minden egyes pbix fájlhoz készítünk egy olyan infó/fedlap/kezdőoldal, stb. lapot, amely a pbix fájl fontosabb metaadatait tartalmazza. Mutatom: 

Ezeket az információkat rásüthetjük kapásból a riport kezdőlapjára, de tárolhatjuk őket egy metaadat táblában is, és etethetjük abból a riportot. Ez utóbbinak akkor lesz jelentősége, ha nem csak egy riportot gyártunk, hanem többet. Ekkor ugyanis rendszerint kifejlesztünk egy sablonfájlt, aminek része az infó/fedlap/kezdőoldal is alatta a metatáblával, és ekkor a fejlesztés során elég csak a metatáblákban tárolt infókat átírni, és nem kell minden egyes alkalommal a riportot formázgatni.

A metaadatok tárolására alkalmas táblát a ROW() függvénnyel tudjuk tölteni. Ennek a módszernek az előnye, hogy a metaadat tábla tartalmazhat beégetett információkat (pl. fejlesztő neve) vagy folyamatosan kalkulált információkat (pl Utolsó átemelt tranzakció dátuma)

 

A számított tábla (Calculated Table) minden egyes adatfrissítéskor (refresh) automatikusan frissül, szóval ha benne tároljuk az utolsó frissítés dátumát, akkor az pont a frissítés időpontjában fog értéket kapni.

Összefoglalva: Minden riportnak illik tartalmaznia egy kisérőlapot, amin a riport metaadatait tároljuk. Amíg erre nem kapunk valamilyen kulturált gyári támogatást, addig marad a magunknak generált metaadattár és a rá épített „kezdőlap” riportok.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás