PowerPivot mutatószámok dokumentálása

Az egyik elsőbbségi PowerPivot és Excel dashboard tanfolyamon merült fel kérdésként a következő: Adott egy 100 kalkulációt tartalmazó PowerPivot adatbázis. A kérdés: Hogyan dokumentáljuk le? Vagy a másik kérdés: Hogyan tudom átmásolni az elkészült kalkulációimat egy másik PowerPivot alkalmazásba?

Minkét kérdésre ugyanaz a válasz: A PowerPivot metadatainak kinyerésével. A PowerPivot is, mint minden adatbázis kezelő rendelkezik metaadat táblákkal, ahol az adatbázis-kezelő letárolja, hogy például mi egy számított mező elnevezése, képlete, stb. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk mindezt kinyerni, hiszen a PowerPivotnak nincs olyan menedzsment felülete, mint mondjuk egy relációs adatbázis-kezelőnek.

A válasz: átfúrással. Duplán kattintva a pivot tábla egy celláján megkapjuk az adott cella kiszámításához használt sorokat. És hozzá egy jól eldugott lekérdezés szerkesztőt, amit az alábbi módon tudunk előcsalni:

Image001

 

Itt az eredeti drillthrough lekérdezést át tudjuk írni egy olyanra, amely a részletes adatok helyett a számunkra fontos metaadatokat adja vissza.

Az alábbi lekérdezés például visszaadja a számított mezők fontosabb tulajdonságait:

SELECT [MEASURE_NAME], [DESCRIPTION], [EXPRESSION], [MEASURE_UNIQUE_NAME], [MEASURE_IS_VISIBLE], [DEFAULT_FORMAT_STRING]  

FROM $SYSTEM.MDSCHEMA_MEASURES 

WHERE [MEASURE_AGGREGATOR] = 0

Image004

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás