Mikor nem teszünk számított mezőt egy oszlopra Power BI-ban?

A múltkor kiveséztük, hogy a Power BI vizualizációk érték területére sosem húzunk oszlopot, csak számított mezőt. Azaz ha például egy oszlopdiagram függőleges tengelyére ki akarjuk tenni a darab oszlopot, akkor nem a darab oszlopot húzzuk be a vizualizációba (és bízzuk a Power BI-ra, hogy felösszegezze az oszlopot) hanem csinálunk egy számított mezőt a darab oszlopra, (pl: SUM('Ténytábla'[Darab]) ) és ezt húzzuk be a vizualizációba.

De mint mindig, most is vannak olyan kivételek, amikor a fenti szabályt nem alkalmazzuk. Az egyik ilyen kivétel, amikor a Power BI-t kifejezetten csak adatvizualizációra használjuk és alapadat szinten mindent kiszámolunk, vagy eleve kiszámolva kapunk.

Tegyük fel, hogy a KSH-tól letötltött munkanélküliségi ráták alakulását akarjuk vizualizálni. A munkanélküliségi ráta nem aggregálható, abban a részletezettségben kell megjelenítenünk, ahogy kaptuk. Ebben az esetben teljesen felesleges számított mezőt dobni a munkanélküliségi ráta oszlopra.

Sarkos a példa, de a való életben is gyakran előfordul, hogy az adatokat már más előkészítette nekünk és a mi feladatunk csak annyi, hogy azokat Power BI riportokon megjelenítsük. Ekkor teljesen felesleges számított mezőkkel bíbelődni. De ha az adatokat nyersen kapjuk, akkor a legjobb gyakorlat továbbra is az, hogy nem bízzuk a Power BI-ra az aggregációk elkészítését, hanem mi magunk explicit megmondjuk hogy egy adott oszlopot hogyan kell aggregálnia. Még akkor is, ha az agrregációs módszer a SUM()

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. szeptember 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás