Miért kell külön telepíteni a standalone oszlopalapú és SharePoint integrated módban futó oszlopalapú adatbázis-kezelőt?

Kérdés: Miért kell külön telepíteni a standalone oszlopalapú (tabular) és SharePoint integrated módban futó oszlopalapú (tabular) adatbázist, mikor azok ugyanazt az adatbázis motort használják? Vagy másképpen fogalmazva: Miért kell kétszer is feltelepíteni ugyanazt az adatbázis kezelőt SharePoint alá is és egyedülálló szerverként is?

Mondom az érveket:

1)      Security: A SharePoint módban futó oszlopalapú adatbázis-kezelőben az Excel Sevices kezeli a jogosultságokat.  A kommunikáció az adatbázis szerver és az Excel Services között egy admin felhasználón keresztül történik. Ezzel szemben a standalone szerveren a jogosultságokat maga az adatbázis motor kezeli. (A standalone telepített szerver esetén használhatjuk a sorszintű jogosultságkezelést is)

2)      Optimalizáció: A SharePoint módban futó adatbázis szervernek sok, általában rövid ideig élő adatbázissal kell dolgoznia, míg a standalone telepített szervernek néhány, hosszú ideig élő nagyobb méretű adatbázissal kell dolgoznia. Mindezek miatt máshogy kell az adatbázis szervereknek kihasználniuk az erőforrásokat. Hogy csak egy példát említsek: a SharePoint módban futó adatbázis szervernek képesnek kell lennie adatbázisokat igény szerint ki és betölteni a memóriából/ba, addig a standalone adatbázis szerver esetén erre nincs szükség. Például amíg a Satandalone adatbázis szerver egy újraindítás után berántja a diszkről az adatbázist a memóriába, addig egy SharePoint módban futó adatbázis szerver csak akkor teszi meg mindezt, ha az Excel Services felől érkezik rá igény.

Legalábbis ez derül ki az Understanding Analysis Services Deployment Modes című cikkből

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás