Magyarország vasútvonalainak megjelenítése a Report Builder 3.0-ban

Ma kipróbáltam az SQL 2010-ben megjelenő Report Builder 3.0 lehetőségeit. A célom az volt, hogy egy fiktív példán keresztül teszteljem a térképes vizualizáció erejét. A tesztre a következő esetet találtam ki:

Tegyük fel, hogy nekem kell elkészítenem egy riportot a MÁV menedzsmentjének, amelyen bemutatom a nyereséges és veszteséges vasútvonalakat. Ezt megtehetném úgy is, hogy csinálok egy táblázatot, amely a veszteséges vasútvonalak azonosító számát tartalmazza, és megcsinálhatnám úgy is, hogy a vasútvonalakat kiteszem egy térképre. Nyílván ez utóbbit választottam. 

A Report Builder beépített térképei között Magyarország térképét ne is keressük, mert csak az USA egy-két térképét tartalmazza. A riport előállításához két térképet használtam:

A két térképet a Report Builder tökéletesen össze tudta illeszteni. Ezek után az ERSI Shape fájlok mellett talált dbf fájlt berántottam a Report Builder-be és összekapcsoltam a shape fájl vasútvonalait a dbf-ben talált vasútvonalakkal. Beállítottam, hogy melyek legyenek pirosak és ennyi. Ez elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de a varázslóval pikk-pakk meg tudtam csinálni. És az eredmény magáért beszél. Mennyivel intuitívabb mint egy táblázat, és mennyire jól látszanak egymás mellett a veszteséges/nyereséges vasútvonalak. Ha én lennék a MÁV menedzsere biztos jobban örülnék neki, mint egy táblázatnak…

 

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Szia! Én is játszottam a Report Builder 3-ban a térképekkel és keresgéltem vagy fél napig shape fájlokat, de nem találtam meg a tökéletest. Nem tudsz esetleg olyan helyet, ahonnan letölthetők a megyék/régiók térképfájljai? A városokról már találtam egy egész jót. Azért jellemző, hogy az USA-ban egy kormányzati szerv központilag készíti és publikálja a nagy részletességű tértképeket (http://www.census.gov/geo/www/tiger/), Magyarországról meg vadászni kell az ilyet.

Sajnos én sem találtam más shape fájlokat, csak a belinkelteket. Pedig rányomtam vagy egy fél éjszakát a keresésükre :-)

Új hozzászólás