Bunkernapló 5.

Március 1.-ig meghosszabbították az este nyolctól reggel 5-ig tartó kijárási tilalmat úgyhogy ez sajnos nem az utolsó bejegyzés lesz a bunkernaplóban. Pedig nagyon szerettem volna befejezni ezt a cikksorozatot azzal, hogy február elsején feloldották a kijárási tilalmat és kijöttem a bunkerből. De nem. Sajnos 1 hónapot még tuti itt kell töltenem…   

December 3.

Olvasom minden multinál, hogy a távmunka, az otthonról dolgozás a „New Normal” És ez lehangol. A mostani állapot egyáltalán nem normális. Ez nem lehet normális.

December 11.

Lemegy az első videókurzus. Ez ugye egy olyan képzési forma ahol a hallgatók bármikor meg tudják nézni az oktatóvideókat, de a tanfolyam napján személyes segítséget is kapnak. A legfontosabb tapasztalata a tanfolyami napoknak, hogy sokkal jobb válaszokat tudok adni a kérdésekre, mint az élő képzéseken. Az élő képzéseken mindig is frusztrált, hogy

  1. Csípőből kell válaszolni és nem biztos, hogy a legjobb válasz ugrik be elsőként
  2. Nincs idő a válasz kifejtésére

A videókurzuson egyik sem probléma, így személyreszabottan, sokkal jobb minőségű és kidolgozottságú választ tudok adni a kérdésekre, mint az élő képzéseken.

December 14.

Csend van a bunkerben. Lement a videókurzus, lezártam idénre már majdnem az összes ügyfeles munkám, kész vagyok mindennel, amit idénre terveztem. Olyen évre nem is emlékszem, hogy 10 nappal karácsony előtt ne lenne őrültek háza. De most csend van és nyugalom. Neki is kezdek egy új tanfolyam kifejleszésének.

December 16.

Kész a lakásunk. Nem tudom, hogy aki építkezett ismeri-e a „kész” szót, de most 2 évvel a költözés után eljött a pillanat, amikor az utolsó elmaradás is elkészült. Ez egy ajtókeret volt, amit anno elmértek a mesterek és megígérték hogy kijavítják. 2 évet kellett várni, de elkészült, és ezzel késznek nyilvánítom a lakást. Nekem van még dolgom, de a „mestereket” már nem kell szekálnom.

December 17.

Ilyen még nem volt. Le is fényképeztem gyorsan. Mutatom:

Üres a naptáram 2021 januárjára. Tiszta lappal tudom tervezni a 2021-es évet. Nem tudom, hogy örülni kell-e ennek, vagy inkább félni tőle, de én most örülök. Szeretem a tiszta szituációkat. Még akkor is, ha nem az én döntésem miatt lett tiszta. Itt nem lehet mellébeszélni, egyértelmű a kép. És ez sokat segít a nemsokára kezdődő 2021-es éves tervezésben.

December 27.

Kezdődik a felkészülés az évértékelő prezentációra. Visszamérem a 2020-as év teljesítményét. A számok katasztrofálisak. Nem is akarok beszélni róla.

December 28.

Tervezés és célkitűzés. Most rakom össze, hogy mire szeretnék 2021-ben fókuszálni, mit fogok célnak kitűzni. Kicsit félek is tőle, mert sok még a bizonytalanság. Mi legyen a 2021-es terv? Meddig szeretnék eljutni az év végéig? Nem tudom...

A tervezéssel kapocslatban ugyanazt érzem mint anno az endurocross versenyeken: fejben megterveztem hogy megyek fel majd a feljárón, aztán nekiindulva a lejtőnek megdob egy kő, elvesztem az egyensúlyom és a világomat nem tudva a kormányba kapaszkodva lógva a motoron, iszonyatos energiát elégetve, az ideális nyomtól fényévnyire valahogy felküzdöm magam. A terv fejben remekül működött, de megcsinálni már nem tudtam…

Úgyhogy elhatároztam, hogy nem is csinálok éves tervet. 3-4 hónapot fogok csak előre tervezni. Lehajtom a fejem és elkezdek tanulni és tartalmat fejleszteni. Aztán megnézem majd mit szól az új fejlesztésekhez a piac, hogy áll a világ a COVID elleni harccal, és majd ezen információk birtokában tervezek tovább.

December 30.

Ma lett volna az évértékelő/évindító prezentáció a boardnak. COVID van, nem tudunk sehova se menni minden zárva van. A „B” terv az volt, hogy felmegyünk a Normafára és ott piknik formájában tartjuk meg az évértékelőt (forralt bor, meleg rétes, miazmás) De ezt most elmosta az eső. Beszéltük, hogy megtarthatnánk itt a bunkerben is, de ezt nem akartam. Inkább toljuk, amig meg lehet adni a módját.

2021. január 4.

Hozzákezdek az új tanfolyam fejlesztéséhez. Nagyon nehezen veszek erőt magamon. Az egész nap azzal megy el, hogy megbeszélem magammal mivel is kezdjek. Kuka az egész nap, de legalább megvan, hogy holnap mivel fogok kezdeni :-)

Január 6.

A tanulás és tartalomgyártás mottónak megfelelően a nap a tanulásé. Az új tanfolyamomhoz minden létező best practice forrást felkutatok, ami a Power BI adatbáziskezelőjéről elérhető...

Január 8.

Csúcson a tőzsdék. Az amerikai tőzsdék történelmi csúcson, de a többi tőzsde is többéves rekordokat dönt. A Tesla egy hét alatt 20%-ot emelkedik. A Wizz Air árfolyama pár napja még magasabban volt, mint valaha. Nem értem…

Január 10.

Olvasom mások évértékelőit. A cégek áradoznak, hogy „A válság ellenére nőni tudtunk. Mind árbevételben, mind létszámban” A közösségi médiában pedig mindenki happy és minden ki arról posztol, hogy a nehézségek ellenére milyen jó volt az év.

Háát nem volt jó. A fiamtól, aki 18, konkrétan elrabolta a fiatalságát. Élete legszebb éveit a négy fal között tölti. És mellette sok haveromnak / kollégámnak nagyon rossz volt ez az év. Sajnálom őket, mert nem elég nekik a saját nyomorúságuk, a közösségi médiákban azt olvassák, hogy mindenki jól jön ki ebből a válságból. Csak nekik nem sikerül…

Január 25.

Nagyon sokan kérdezik, hogy mikor lesz újra Power BI workshop, megtartom-e online, lesz-e belőle videókurzus, stb. Nagyon lehangol, hogy mindig azt kell válaszolnom, hogy egyelőre nem lesz képzés. Legalábbis nyílt nem. A kihelyezett képzések továbbra is mennek élő formában, (jövő héten is lesz 3) de nyílt képzést nem tudok most tartani.

Az online képzésekben nem hiszek alapozó szinten. Kipróbáltuk nemegyszer, meg lehet tartani, de nem olyan a minősége mint az élő képzéseké. Haladó szinten már jó az online, de kezdő szinten még nem. Ahhoz, hogy jó legyen online is, újra kell gondolni pár dolgot.

Videókurzust pedig egyelőre nem tervezek, mert havonta jön ki új verzió a Power BI-ból, a videókurzussal pedig nem tudnám frissen tartani az anyagot. Az élő képzések varázsa pont az, hogy az újdonságokat kapásból be tudom illeszteni a tematikába, el tudom mondani, hogy mi a háttere, hol tudjuk használni, miért örülünk neki, stb. De egy videókurzust nem tudok havonta újravenni.

Ötlet már van arra, hogy hogyan lehetne jó online Power BI képzést csinálni videókurzusok és online oktatások házasításával, de ezt még hagyom érni…

Január 29.

Lemegy a második Power Pivot videókurzus. Sokkal több résztvevő, sokkal több kérdés a konzultációs napokon. Tetszik ez az új képzési forma. Leginkább azért, mert az előadásra már nem kell koncentrálnom, csak a hallgatók támogatására. És erre sokkal jobb lehetőségek vannak a konzultációs napokon, mint az oktatás szüneteiben.

A második Power Pivot videókurzus sikere megerősít abban, hogy nem csak a COVID miatt van létjogosultsága ennek a képzési formának. A januári tanulás és tartalomgyártás után véglegesítem a következő videókurzus tematikáját. A téma a Power BI adatbáziskezelőjének belső működése lesz. Ezzel ugyanis utat tudok nyitni a haladó Power BI képzések felé…

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás