Balaton: Brutális visszaesés vagy növekedés?

A Power BI workshopokon néha-néha előkerül az a téma, hogy a grafikonokkal félre tudunk vezetni embereket, befolyásolni tudjuk őket, ad abszurdum hazugságokat is alá tudunk támasztani velük. Ekkor szemléltetésül elő is szoktam venni jópár mintát, főleg politikait, de a versenyszférából is be szoktam mutatni párat, mert sajnos ott is találunk bőven rossz példákat.

A befolyásolás egyik módszere a kontextus megválasztása. Ugyanaz a szám mást mond, ha az előző hónaphoz hasonlítjuk, ha az előző év azonos időszakához hasonlítjuk, ha a csoportátlaghoz, versenytárhoz, stb.… hasonlítjuk.

Nézzék meg például az alábbi példát: Ugyanaz az adat, ugyanabban az időpontban, máshoz viszonyítva más hírt eredményezett.

Az első cikk szerint eltűntek az emberek a Balatonról:

forrás: portfolio.hu

A második cikk szerint viszont pont az ellenkezője történt:

forrás: utazomajom.hu

A két cikk egy napon, azonos időpontban jelent meg. Hogy a fenében lehetséges az, hogy az egyik 20-40%-os visszaesésről ír, a másik pedig 7%-os növekedésről?

Úgy, hogy az első cikk előző év azonos időszakához viszonyít, a második, pedig az első, esős júliusi hétvégéhez…

Összefoglalva: Akarva, akaratlanul sokféleképpen tudunk hazudni a grafikonokkal. Ennek egyik módja a bázis, vagy az időtáv helytelen kiválasztása. És bár a cikkekben nincs grafikon, könnyen belátható, hogy ugyanez működött volna grafikonnal is.  

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás