Az átfúrás (Drillthrough) 1000 soros korlátjának felemelése 1 millió sorra (Power Pivot)

Ha Pivot táblában duplán kattintunk egy cellára, ami mögött egy Power Pivot adatbázis van, akkor az Excel egy külön munkalapon visszaadja az adott cella felaggregálásához használt alapadok közül az első 1000 sort:

 

Ezt a műveletet nevezzük átfúrásnak (Drillthrough) és az átfúrás alapértelmezetten csak 1000 sort ad vissza. Kevesen tudják, hogy ez a limit megemelhető egészen az Excel munkalapok korlátáig:

 

Egy Excel munkalapon maximum 1 048 576 sor jeleníthető meg. Az átfúrásnak (Drillthrough) a fejléc kiírásához szüksége van 3 sorra, így a maximálisan átfúrható sorok száma 1 048 573 lesz.

Ezt a korlátot úgy tudja beállítani, hogy az adatok fülön rákattint a Lekérdezések és kapcsolatok gombra, majd a megjelenő panel kapcsolatok fülén a ThisWorkbookDataModel-en nyom egy jobbegeret és ott kiválasztja a tulajdonságokat.

A kapcsolat tulajdonságainál átírva a beolvasandó maximális rekordok számát 1 048 573-ra elérjük, hogy átfúrás (drillthrough) hatására annyi sort kapjunk vissza amennyi maximálisan elfér egy Excel munkalapra:

Megjegyzés: Ugyanez a trükk működik akkor is, ha a Pivot tábla nem egy Power Pivot adatbázisból táplálkozik, hanem egy Analysis Services adatbázisból. Ritkán van szükségünk többezer sor átfúrására, de nekem volt olyan projektem, ahol eszméletlen mennyiségű telefonhívást kellett elemeznünk és ott az elemzőknek létszükséglet volt hogy a hívásokról át tudjanak fúrni a hívások részletes adatihoz, ami jellemzően többezer elemi hívásrekord megjelenítését követelte meg.

Megjegyzés2.: Másodszor kaptam mostanában azt a kérdést, hogy hogyan lehet a Power Pivot Drillthrough 1000 soros korlátját kiterjeszteni, úgyhogy beemeltem ezt is az önkiszolgáló BI workshop (videókurzus) tematikájába. Aki megvette már a kurzust, az meg tudja nézni, aki pedig ezután fogja, az látni fogja a tematikában :-)

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. szeptember 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás