A #VALUE! vagy #ÉRTÉK! hibák kezelése kocka függvényeknél

Kezdjük ott, hogy a KOCKA.ÉRTÉK (vagy CUBEVALUE) függvény üres sztringet ad vissza, ha olyan dimenzióelem kombinációkat kérdezünk le, amelyek metszéspontjában nem található érték az adatbázisban. Látszólag ezzel nincs is semmi baj, csakhogy az üres sztring nem NULL érték. Így - bár a felhasználóknak ugyanúgy jelenik meg a NULL érték mint az üres sztring, de számolni már nem ugyanúgy tudunk vele. 1 + NULL ugyanis 1, de 1 + ”” = #ÉRTÉK!

Tudjuk kezelni az ilyen típusú problémákat? Részben. Egy Excel függvénynek ugyanis nem lehet üres visszatérési értéke, így nem tudunk olyan függvényt írni, ami NULL értéket ad vissza. Ergó a KOCKA.ÉRTÉK függvénynek sem lehet NULL visszatérési értéke (Valószínűleg azért mert az Excel nem tudja kezelni azt a szituációt, hogy egy cella tartalmaz is valamit, meg nem is. Tartalmazza a függvényt, de azt várjuk tőle hogy néha viselkedjen úgy mint egy teljesen üres cella. Egy olyan, amibe még sosem írt senki semmit).

Marad tehát a nullával való helyettesítés:

HA(KOCKA.ÉRTÉK()=""; 0; KOCKA.ÉRTÉK())

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás