Power BI 1.0

A Power BI első ránézésre a már korábban létező PowerPivot, Power View, GeoFlow és Data Explorer Excel bővítmények összecsomagolása egy termékbe, mindezt kiegészítve a megosztásra alkalmas webes BI portállal (BI Site) és a mobil BI elérhetőséggel.

Másképpen fogalmazva: A Power BI egy önkiszolgáló BI szoftvercsomag, melynek részét képezi egy önkiszolgáló ETL eszköz, néhány önkiszolgáló elemző és adatvizualizációs eszköz, a webes megosztást lehetővé tevő BI portál és a mobil elérhetőséget biztosító webes és vastagklienses megoldások.

Ára még nincs. Megjelenési dátuma sincs. Publikusan tesztelhető próbaverzió sem érhető még el. Épp ezért a cikk egyfajta első benyomás, esélylatolgatás arra vonatkozólag, hogy merre mehet majd a Microsoft BI.

A power BI megismerését kezdjük a réges-régóta várt Mobil BI lehetőségekkel. Ezen belül is a HTML 5 támogatással.

HTML 5

Miért fontos a HTML 5 támogatás? Mert a Silverlight-ot - amiben a Power View-val készített vizualizációk is futnak - nem minden böngésző támogatja. Így nem fut pl.: iPad-en sem. Hiába építünk egy gyönyörű webes riportot, ha azt nem tudjuk megnézni bármilyen eszközről, bármilyen böngészőben.

A HTML 5 támogatás része lesz a Power BI-nak. Nem tudni még milyen mélységben fogják átírni az adatvizualizációs Power View-t Silverlight-ról HTML 5-re, de a bemutatókból úgy fest, hogy az egész Power View át lesz írva HTML 5-re. És ennek örülünk :-)

De úgy fest, hogy a HTML 5 támogatás először csak a felhőben futó Office 365 részeként lesz elérhető. (ahogy valószínűleg a teljes Power BI szoftvercsomag is. De erről majd később)

A lokálisan telepített SharePoint marad Silverlight-on. Legalábbis a következő verzióig. Azaz, ha valaki akar majd egy minden böngészőben futó HTML 5 BI portált, akkor azt először a felhőben futó Office 365 „megvásárlásával" teheti meg. A lokálisan telepített SharePoint-ok továbbra is maradnak Silverlight-on. Egyelőre itt nem lesz HTML 5 támogatás...

„Cloud first" - ahogy mondja a Microsoft új stratégiája. És úgy fest ezt komolyan is gondolják.

Mi lehet a Microsoft a célja ezzel az „arccal a felhő felé" BI stratégiával? Ki lesz az új felhő alapú BI stratégia célpiaca?

A nagyvállalatok aligha. Ők lassan váltanak egy még egy újabb lokálisan telepített SharePoint verzióra is. A felhő BI szempontból nekik ismeretlen terület.

Lehet, hogy a mobil elérés lehetőségével át lehet őket csábítani a felhőbe illetve át lehet szoktatni őket egy felhőalapú BI megoldásra. De tömegesen nem hiszem, hogy váltanának. A nagyválallatok tehát valószínűleg maradnak a klasszikus, lokálisan futó, adattárház alapú BI megoldásoknál.

Ugyanakkor ott vannak a fiatal vállalkozások. Nem azt mondom, hogy kicsik, de a fiatal szóban benne van az is, hogy még nem olyan nagyok. Ok már felhőben nőttek fel. Nekik a felhő egy ismert terület. Nekik meghozni azt a döntést, hogy a BI egy része átvándoroljon a felhőbe nem olyan súlyos kérdés, mint a nagyvállalatoknak, hiszen sokuknál az alaprendszerek egy része is a felhőben fut.

Tehát a Microsoft célja ezzel a „Cloud first" stratégiával a BI területen valószínűleg az, hogy az office 365 fele terelje a vállalatokat, ahogy anno tette ezt a SharePointtal is. Excel riportokat akarsz a weben megjeleníteni? Vegyél SharePointot. Időzítve akarsz PowerPivot fájlokat frissíteni? Go to SharePoint. Mobil BI megoldást szeretnél? Irány a felhő és az Office 365.

Persze valószínű, hogy a lokálisan telepíthető SharePointba is átkerül majd a HTML 5 támogatás, de annak akinek MOST kell mobile BI, valószínűleg az Office 365 lesz az egyetlen járható út. Ez egyelőre feltételezés, de ha igaznak bizonyul, akkor ki kell hogy ábrándítsam azokat, akik meglevő BI rendszerüket szerettek volna táblagépről is elérni. Nekik egy tipikus nagyvállalati környezetben éveket kell meg várniuk amíg a vállalat upgrade ciklusa eléri a mobil lehetőségeket.

HTML 5 alapú mobil BI

A HTML 5 böngészőkön keresztül meghozza a mobil BI lehetőségeket minden kliens platformra, de a jelenleg felépített BI rendszereket nem lehet meg egy darabig elérni a HTML 5 alapú Power View-ből. Csak a felhőben futó SharePointból.

És a felhőben futó SharePointnak - és így a BI portálnak is - van méretkorlátja. Jelenleg 10 megánál nagyobb PowerPivotos Excel fájlnál nagyobb fájl nem tölthető fel rá. Valószínű, hogy ezt a korlátot megemelik majd a Power BI megjelenésére, de nem hiszem hogy többszáz megabájtra.

Támpontul: az Önkiszolgáló BI worshopon kb. 50 megabájtos Excel fájllal dolgozunk, ami lefedi a magyarországi gyógyszerforgalom 2 évét, hónapra es megyére aggregálva. Az ügyfeleimnél élesben használt Excel fájlok mérete viszont jellemzően eléri/meghaladja a 100 megabájtot, ami így nem tölthető fel a SharePoint on-linera. Ez nem biztos, hogy baj, de tudnunk kell, hogy nem minden PowerPivot megoldásunk lehet automatikusan webesíthető.

Tehát ha táblagépre akarunk fejleszteni, akkor némely esetben csökkentett tartalmú (méretű) megoldást kell készítenünk. Ez egy IT által menedzselt világban nem feltétlenül baj, de egy olyan területen, mint amilyen a Power BI célközönsége, már könnyen nyűggé válhat. Az üzleti felhasználok ugyanis nem fogjak tolerálni, ha egy külön Excel fájlt is el kell készítenünk és karban kell tartaniuk pusztán azért, hogy táblagépről is elérhető legyen a megoldásuk.

Mobil BI alkalmazás

Lesz ipad kliens. Nem böngészőből futó, hanem igazi, natív, az App Store-ból letölthető mobil BI kliens. Nem tudom mit fog tudni, nem tudom hogy fog majd működni, de jön. És ez nagy boldogsággal tölt el.

Több, mint 3 éve, amikor elkezdtem tesztelni a Mobil BI technológiákat, nem gondoltam volna, hogy 2013 végéig kell majd várni arra, hogy a Microsoft kijön valamilyen natív alkalmazással... De úgy néz ki, hogy ezen a fronton is szép lassan pont kerülhet az í-re.

Miért fontos ennyire a mobil BI?

Nem minden vezető akarja elérni a vállalat kulcsinformációit táblagépről. De minden vezetőnek szüksége van a LEHETŐSÉGRE, hogy elérhesse a kulcsinformációkat táblagépen is. A táblagép ugyanis a szabadság megtestesítője. Hogy bárhol és bármikor képes vagyok kontrollálni a vállalatot.

Épp ezért a szállítóknak az ajánlati fázisban égető szükségük van a mobil BI lehetőségek biztosítására. Lehet, hogy nem a vezető tör pálcát egyik vagy másik megoldás fölött, de egy biztos: Az az eszköz jobb, amiben van mobil BI támogatás annál, amiben nincs. Ez mindenki számára érthető, világos és evidens.

"Teljesítmény alapján választunk autót, de a nyomatékát használjuk a közlekedésben" magyarázta egyszer egy barátom. Nincs ez máshogy a BI esetében sem. Nem a mobilhasználat a legfontosabb része a vállalati BI-nak. De az eszközválasztásnál óriási szerepe van.

Az utóbbi egy-két évben nem találkoztam olyan BI ajánlati felhívással ahol ne lett volna igényként megjelenítve a mobil BI. Nem azt kérték, hogy fejlesszünk táblagépre, nem azt kérték, hogy fejlesszünk mobilon is elérhető megoldást hanem azt, hogy ennek legyen meg a lehetősége.

Mindezek miatt nagyon várom az iPad alkalmazást és bízom benne, hogy nagyot fog domborítani vele a Microsoft. A mobil BI ma már nem egy ismeretlen piac. Most már nem azon kell gondolkodni, hogy hogyan fogják a felhasználok táblagépről használni a BI-t. 3-4 éve még ez volt a kulcskérdés. De ma ez az út már ki van járva, úgyhogy csak egy jó klienst kell csinálni és bízom benne, hogy az iPad-es és Windowsos megoldás ilyen lesz.

BI site

A BI site nagy valószínűséggel a SharePoint online BI lehetőségeire szűkített változata, amit becsomagolnak majd a Power BI-ba. Gyakorlatilag egy felhőben futó BI portál, ahol az üzleti felhasználók megoszthatják egymással az önkiszolgáló módon felépített megoldásaikat, elemzéseiket.

A webes megosztásra eddig is lehetőségünk volt, csak SharePoint Enterprise-ra, es egy olyan csapatra volt szükség aki felkonfigurálta es menedzselte a BI portált.

A gyakorlatban azonban egy ilyen BI portál ritkán épült fel. Hiába volt meg a szoftveres lehetősége. A SharePointért felelős csapat nem ért a BI hoz, a BI-os csapat nem ért a SharePointhoz és a BI portál a kettő határán van valahol. A semmi közepén.

A felhőben futó BI site pont erre a problémára lehet egy nagyon jó megoldás, hiszen fel van építve karban van tartva. Az üzleti felhasználok AZONNAL birtokba vehetik. Felpublikálhatják rá önkiszolgáló BI megoldásaikat, beállíthatják azok adatfrissítési gyakoriságát, szabályozhatják hogy ki férhet hozzá és kész. Nem kell hozzá az IT. Nem kell megvárni amíg az IT feltelepíti, felépíti a BI portált. Hiszen az már készen van. Nem kell könyörögni érte, nem kell várni rá, azonnal birtokba vehető. Csak fizetni kell érte és kész. Lehet, hogy ez még csak ígéret. Lehet, hogy ki fog verni pár biztosítékot, de a technikai korlátok már megszűntek...

A nagyvállalatok azonban, - akiknek nagy BI büdzséjük van - még évekig nem fognak rálepni erre az ösvényre. Ez borítékolható. A kicsiknek viszont - akiknek nincs annyi büdzséjük BI-ra viszont számukat tekintve jóval többen vannak mint a nagyok - egy nagyon jó belépési pont lesz a professzionális BI megoldások felé.

BI site: Nem csak webes riportok tárolása

Bár nagyon kevés még a megszellőztetett információ de úgy fest, hogy a BI site-on nem csak riportokat, hanem adatokat és adat transzformációkat is tárolhatunk majd. Ez utóbbira mondok egy példát.

A példa az egyik önkiszolgáló BI workshoprol való, ahol a megyei népesség adatokat a Wikipédiáról szedtük le és mivel azok eredeti formájukban használhatatlanok voltak, ezért a Data Explorerrel (újabb nevén Power Query) emberi fogyasztásra alkalmas formába transzformáltuk: tizedes pont csere vesszőre, szóközök törlése, szöveg konvertálása számmá, mértékegység levágása, stb.

Ha jók az információim, akkor az így elkészített transzformációt elmenthetjük a majd BI site-ra és ha valakinek szüksége van népesség adatokra, akkor csak fel kell mennie a BI site-ra es meg kell adni forrásként azt a táblát, ami mögött a valóságban egy transzformációs szkript fut. Nem adat - bár a felhasználó annak látja - , hanem egy nézet, egy transzformációs szkript ami mindig a friss és transzformált adatokat adja vissza.

Nem az adatot tároljuk, hanem a transzformációt. És ez szerintem zseniális. Nem az adatot kell feltölteni duplikáltan tárolni és állandóan karban tartani, hanem a transzformációt. Egy ETL fejlesztő ezt eddig is könnyen meg tudta csinálni, de az elemzők nem.

Nézzük meg egy elemző napi rutinját! Forrásadatot másol, tisztit és transzformál, új forrást állít elő. Kézzel. Nap, mint nap ismétlődő jelleggel. Mert nem volt eszköze, amivel ezeket a transzformációkat meg tudná valósítani. Most úgy néz ki, hogy lesz egy. Ráadásul egy olyan amelynek outputja nem adat, hanem egy automatikusan frissülő tábla.

Természetes nyelvű lekérdezés/keresés az adatok között

Része lesz a Power BI csomagnak egy természetes nyelvű lekérdező/kereső is, ami lehetőséget biztosit arra hogy természetes (angol) nyelven írjuk meg lekérdezéseinket. Azaz beírjuk, hogy "show me the ABC product sales" és a természetes nyelvű kereső felhozza azokat az adatokat, amely az ABC termék eladási statisztikáit mutatja. Kiteszi térképre, grafikont rajzol, táblákat tölt fel. Jól hangzik?

Megmondom őszintém nagyon szkeptikus vagyok vele. Van itt valaki, aki 2000 környékén is követte BI vagy SQL server közeli témákat? Aki igen annak ismerős lehet ez a megoldás... Anno volt az SQL szervernek egy English Query nevű szolgáltatása ami nagyon hasonlóan működött: Beírtuk, hogy „show me the Top 10 customers" és jött a válasz. Próbálgattuk, de a való életben nem vált be. A hétköznapi nyelvünk sokkal egyszerűbb annál, hogy bonyolult lekérdezéseket szavakkal pontosan megfogalmazzunk. Épp ezért ebben a formában a természetes nyelvű lekérdezésnek nem adok nagy esélyt. Ugyanakkor nagyon sokat fejlődött a technika ezen a téren az elmúlt tizenx évben, és lehet hogy egész jól használható megoldást kapunk. Meglátjuk.

Viszont van itt más is. Mégpedig a háttér technológia, ami már nem a 13 évvel ezelőtti, és jóval több annál amit a természetes nyelvű lekérdező láttatni enged. De erről majd egy másik cikkben...

Összefoglalva

Azt kell látnunk, hogy a Power BI elsősorban nem a nagyvállalatoknak szól majd. Nem az ő problémáikra ad megoldást és szerintem nem is őket célozza vele a Microsoft. Nekik továbbra is megmarad a klasszikus (lokális) kliens szerveres BI architektúra fejlesztői es üzemeltetői csapatokkal, külső tanácsadókkal/szállítókkal. A Power BI csak annyira illik a BI stratégiájukba, amennyire a szakterületi BI vagy az önkiszolgáló BI. A Power BI az Ő szemüvegükön nézve nem más mint egy önkiszolgáló BI szoftvercsomag, ami remekül kiegészíti felépített adattárházukat.

A kis- és közepes vállalatoknak ugyanakkor egy lehetőség lesz a BI-ra. Azon cégeknél ahol kis túlzással egy ember cseréli a festékpatront, telepíti a szoftvereket, készíti a mentéseket, fejleszti az alkalmazásokat, a Power BI jelentheti a BI rendszert. A Power BI az Ő szemüvegükön keresztül nézve nem más mint egy egyszerűen üzemeltethető és karbantartható keretrendszer, ahol az üzleti felhasználókkal karöltve építhetik majd fel BI rendszerüket. Az Ő esetükben a Power BI valószínűleg a nagybetűs BI lesz, amin keresztül értékesítési forgalmukat elemezhetik.

Meglátjuk majd milyen változásokat hoz a Microsoft új BI szoftvercsomagja a kis- és középvállalatok számára. De ha segítségre lesz szüksége tudjon róla, hogy van hova fordulnia.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás