Oszlop- es memóriaalapú tárolás az SQL 2014-ben

Még az SQL server 2012-ben debütált az úgynevezett ColumnStore index, ami a Power Pivotban megismert xVelocity névre hallgató in-memory technológiát használta az index tárolására.

A ColumnStore indexszel hatalmas lekérdezési teljesítmény növekedést lehet elérni a csillagsémás relációs adattárházak világában, ráadásul úgy hogy mindehhez csak egy indexet kellett dobni a ténytáblákra.

Ennek a ColumnStore indexnek azonban van egy hátránya: nem lehet update-elni. Az index - akárcsak a befoglaló xVelocity technológia - read only. Minden egyes betöltés után újra kell nulláról építeni. Legalábbis azon a partíción lévő indexet aminek az adatai megváltoztak.

SQL 2014-től azonban ez megváltozik és az index tárolása helyett az adatokat tudjuk majd oszlopalapúan a memóriában tárolni. Azaz nem indexelni kell majd a csillagsémás adattárházat, hanem a táblák tárolási módját kell megváltoztatni soralapúról oszlopalapúra.

Egyelőre ennyit tudunk, illetve még annyit, hogy lesz lehetőségünk a update-re. Sok kérdés még nyitott: Mi lesz, ha a tábla nem fér bele a memóriába, hogyan lesz technológiailag implementálva, inkrementálisan tölthető lesz-e a tábla, stb.

De egy biztos: óriási segítség lesz ez azoknak, akik nem használnak külön OLAP-, vagy a Power Pivotban megismert oszlopalapú adatbázis-kezelőt a csillagséma fölött. Nekik ugyanis elég lesz egy SQL Server verziófrissítés és a tábla tárolási módjának megváltoztatása ahhoz, hogy ötször, tízszer gyorsabbá váljon az adattárházuk. Ráadásul ehhez nem kell változtatni a sem a betöltőkön, sem a dizájnon, sem a riportokon.

Elég jól hangzik. Tisztán látszik, hogy a Microsoft egyre közelebb hozza a - most még csak űrlényként csodált oszlopalapú technológiát a relációs adatbázis adminisztrátorok és fejlesztők népes táborához (is). Meglátjuk mi sül ki belőle.

További infó: What's New for Columnstore Indexes in SQL Server 2014

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás