Néhány gondolat egy adattárház kész ERP kiválasztásához

A most következő cikk vállalatirányítási rendszer fejlesztőknek vagy ERP kiválasztás előtt állóknak szól és arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen legyen egy adattárházra előkészített, vagy csak egyszerűen adatintegrációra felkészített vállalatirányítási rendszer

Időbélyeg minden módosításra

A legfontosabb az, hogy miden táblában szereplő sor legyen ellátva olyan időbélyeggel, amely megmutatja, hogy mikor lett az adott sor utoljára módosítva. Ez az utolsó módosítás dátuma időbélyeg segíteni fog az adattárház feltöltőinek abban, hogy melyik sorokat kell átemelni az adattárházba. (Azokat a sorokat nem kell átemelni, amelyek nem módosultak az utolsó betöltés óta.)

Ne legyen fizikai törlés

A forrásrendszerbeli fizikai törlés lehetősége az adattárházak halála. Ha a forrásrendszer lehetőséget biztosít a rekordok fizikai törlésére, akkor az adattárház töltőinek folyamatosan ellenőrizniük kell, hogy történt-e törlés az utolsó betöltés óta. Ennek pedig óriási a költsége.

Ne lehessen ugyanazt a kulcsot újra kiosztani.

A törlés problémájával szorosan összefügg a kulcsok újra kiosztásának problémája. Ha a forrásrendszer lehetőséget biztosít a törlésre és utána ugyanannak a kulcsnak az ismételt kiosztására, akkor a feltöltés során az adattárház észre sem veszi a törlést. Helyette rosszabb történik: a korábbi termék forgalma összemosódik az új termék forgalmával. Nehezen felderíthető hiba, jó sok galibát tud okozni

Automatikusan növekedő sorszámú (szekvenciális) kulcsok kerülése

Az ERP működése szempontjából teljesen ésszerű választás jelentés nélküli szekvenciális azonosítókat (Sequence, identity, autoincrement...) használni, de ezzel elvesztjük a minimális lehetőségét annak, hogy különböző rendszerekbe ugyanazokat a kódokat használjunk ugyanarra a vevőre, termékre, stb. Még akkor is, ha az elsődleges forrás ERP-ből, egy törzsadatkezelőből át lehetne tölteni az ügyfélkódokat. Persze adattárházzal megoldhatóak az ilyen adatintegrációs problémák, de ha van rá lehetőség, akkor jobb lenne ezt a problémát forrásoldalon kezelni.

Támogassa az adatminőség biztosítást

A jó adatminőséget legkönnyebben a bevitelkor tudjuk biztosítani. Az utólagos tisztításnak óriásiak lehetnek a költségei. Épp ezért jó, ha az ERP lehetőséget biztosít a bevitt adatok szintaktikai- és szemantikai ellenőrzésére, egyedi törzsek használatára, prediktív szövegbevitelre, maszkok kikényszerítésére, webservice hívásra, stb. Bármire ami segít az adatminőség megőrzésében.

Egyebek

Ezek mellett még nagyon fontos, hogy az ERP

  • működjön együtt törzsadatkezelőkkel, ha a rendszerek közös törzseket használnak
  • Legyen hozzá mező szintű adatmodell dokumentáció, amely tartalamzza, hogy mi a mező üzleti tartalma, hogy a mező elsődleges vagy idegen kulcs-e, ...
  • verziónaplóját adatbázisból is le lehessen kérdezni, azaz az adattárház észre tudja venni, ha verzióváltás történt (mert szólni mindig elfelejtenek...)
  • stb. 

Sok mindent fel lehetne sorolni, de ha csak a fentiekre figyel, akkor már óriási költségeket spórolhat meg egy későbbi integrációs fázisban. Ha Ön ERP vásárlás előtt áll, akkor próbálja ezeket is figyelembe venni a kiválasztás során.

Ha pedig ERP fejlesztéssel foglalkozik, akkor próbáljon ezekre hangsúlyt fektetni a tervezés során. Tudom, a könnyen integrálhatóság sokszor ellentmond az üzletpolitikai szempontoknak. De nagyon sok megrendelő megégette már magát a zárt, más rendszerekkel integrálhatatlan ERP-kel. És nekik talán jó üzenet lehet egy hatalmas adattárház ready pecsét a szoftver dobozán, a marketing anyagokban és az egyéb írott és verbális kommunikációban.


Adattárház Ready ERP pecsét

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás