Mivel tud majd többet az SQL 2012 oszlopalapú adatbázis kezelője a PowerPivotnál?

Az SQL 2012-ben meg fog jelenni egy oszlopalapú modell. A kérdés csak az, hogy miben különbözik ez a PowerPivot-ban most elérhető modelltől?

Semmivel. Mind a két technológia ugyanazt az oszlopalapú adatbázismotort használja. Amiben különbség van, az a következő:

  • Méretkorlát: A PowerPivot Excel fájlja csak 2 GB-ot tud kezelni, az SQL 2012 oszlopalapú modelljénél nincs ilyen korlát
  • Partícionálás: A PowerPivoton keresztül nem tudunk partícionálni. Az SQL 2012 oszlopalapú modelljével ez megoldható
  • Jogosultság kezelés: A PowerPivottal nem tudunk sorszintű jogosultságkezelést megvalósítani, Az SQL 2012 oszlopalapú modelljével igen
  • Üzemeltetés: A PowerPivotnak nincs igazán üzemeltetés támogató eszköze. Időzíteni tudjuk a betöltéseket, monitorozni tudjuk a használatot, és nagyjából ennyi. Ezzel szemben az SQL Server 2012 oszlopalapú modelljét leszkriptelhetjük, menthetjük és visszaállíthatjuk, Integration Services-ből elérhetjük, stb. PowerPivottal ezek a szolgáltatások nem érhetőek el.
  • Fejelesztés: A PowerPivot fejlesztőeszköze az Excel, a SQL 2012 oszlopalapú modelljének fejlesztőeszköze a Visual Studio. Ebből következőleg az SQL 2012 oszlopalapú modelljével szétválasztható a fejlesztés és az élesbe állítás, stb.

Mindezekből leszűrhetjük a következtetést: Akkor kell az Exceles PowerPivot helyett az SQL 2012-es oszlopalapú modellt választanunk, ha

  1. Ki akarjuk kerülni a SharePointot. (Az SQL 2012-es oszlopalapú modellhez nem kell a SharePoint)
  2. Skálázható BI rendszert akarunk építeni
  3. Sorszintű jogosultságkezelésre van szükségünk
  4. Fejlesztést és üzemeltetést támogató eszközökre van szükségünk
  5. és el akarunk mozdulni az önkiszolgáló BI felöl a vállalati BI felé

Összefoglalva: Ha a klasszikus BI bevezetési utat akarjuk járni, ahol az IT fejleszt, az üzleti felhasználó fogyaszt, akkor az SQL 2012 oszlopalapú modelljét kell választanunk. Ha az üzleti felhasználók egy kis csoportjának szeretnénk adni egy eszközt, amely segítségével saját maguk (önkiszolgáló módon) képesek felépíteni egy BI rendszert, akkor a PowerPivot és SharePoint párost kell választanunk.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az SQL 2012-től lehetőség lesz arra, hogy önkiszolgáló módon kezdjünk el felépíteni egy BI rendszert (akár mi tanácsadók, akár az üzleti terület maga) és ha kinövi magát a történet, akkor az elkészült munkát át tudjuk venni és - a projektet átállítva egy klasszikus BI bevezetési pályára elő tudunk belőle állítani egy skálázható, nagyvállalati környezethez jobban illő robosztus BI rendszert.

További infó:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás