MVP Summit 2009

Claudia Schiffer hajótörést szenved, de - hála Bélának - sikeresen megmenekül. Boldogan élnek ketten együtt egy lakatlan szigeten. Mindenük megvan. Fehér homok, pálmafák, miazmás.

Az egyik nap azonban Claudia észreveszi, hogy Béla valamiért boldogtalan. Meg is kérdezi tőle, hogy

  • Mi a baj Bélám? Talán nem jó a főztöm, vagy nem elégítem ki minden kívánságod?
  • Dehogynem - mondja Béla. Csak nagyon hiányzik a haverom, Józsi.
  • Akkor játsszuk el, hogy én vagyok Józsi! - Mondja Claudia

Béla belemegy. Klaudia elvonul, majd kisvártatva megjelenik férfiruhában, Józsinak öltözve

  • Szia, Bélám! Ezer éve nem láttalak. Hát mi van veled? - mondja Claudia
  • képzeld el Józsi! Már egy éve Claudia Schifferrel kefélek ...

Hát valahogy én is így vagyok a mostani MVP Summittal. Béla nem tudta elmondani, hogy kivel szexszel már egy éve, én pedig nem tudom elmondani, hogy mi mindent terveznek az SQL Server következő verziójába. Miért? Mert idén minden egyes információmorzsáról közölték, hogy az NDA alatt áll, azaz titoktartási szerződésben vállaltam, hogy nem beszélek róla.

Tavaly más volt a helyzet, mert éppen az SQL 2008 kiadása előtt álltunk és megengedtek, hogy egy-két témát megszellőztessünk. Idén azonban az SQL szerver távlati stratégiájáról, lehetséges jövőbeli funkcióiról beszélgettünk.

A 15 session közül a legjobban az az Analysis Services-es tetszett, ahol a Gemini v2-es verziójáról beszéltünk. (A Gemini a Microsoft új, memóriaalapú többdimenziós adatbázis-kezelője lesz, publikus bétája még nincs.) A megbeszélésre eljöttek a Gemini vezető fejlesztői, programmenedzserei és hoztak magukkal egy kb. 15 soros fícsőr listát.

"Ezeket a funkciókat tervezzük beletenni a Gemini következő verziójába." - mondták, és elkezdtünk végigmenni a lista elemein.

„Érdemes beletenni ezt a szolgáltatást a végleges termékbe? Lesz rá szerintetek üzleti igény? Egyáltalán elérhetővé tegyük ezt a funkciót az üzleti felhasználóknak? Vagy hagyjuk meg csak az IT-nek? Ha egy funkció már létezik egy másik termékben is, akkor azt hozzuk át, vagy fejlesszünk egy újat?"

Mondok egy példát, - ami nem hangzott el - de remekül szemlélteti a problémát.

Ha Önnek kéne megterveznie a Gemini felösszegzési funkcióját, Ön lehetőséget teremtene a felhasználóknak az adatkockák felösszegzésére? Ha igen akkor honnan? Management Studio-ból, vagy fejlesztene egy új felületet? Esetleg SharePoint-ból, vagy inkább Excel-ből? Milyen jogosultsággal futnának a felösszegzések? Az aktuális felhasználó nevével, vagy egy spec jogosultságú felhasználóval? Ki fog hozzáférni a forrásadatokhoz? stb...

Persze ezek a kérdések sokkal ütősebbek voltak saját környezetükben, ahol valódi problémákra tették fel őket, de remélem így konkrétumok nélkül is sikerült átadnom egy kicsit a megbeszélés hangulatát. Mindenesetre érdekes volt egy kicsit átülni a másik oldalra, mások fejével gondolkodni, mások dilemmáival szembesülni.

Ja és miután mindent kiveséztünk, megkértek minket, hogy tervezzük meg, hogy a büdzsé hány százalékát fordítanánk az egyes szolgáltatások megvalósítására... Érdekes volt.

Este aztán elmentünk közösen vacsorázni, ahol egy-két koktél mellett kötetlenül elbeszélgethettünk a program menedzserekkel. Le a kalappal előttük, mert tényleg mindenki ott volt. Nyitottak, érdeklődőek voltak, és minden kérdésre őszintén válaszoltak.

Megérte?

Meg. Egy kicsit vártam, hogy lesz majd a tavalyihoz hasonlóan egy két velős technikai szekció, ahol az Analysis Services vagy valamelyik másik BI komponens legmélyebb bugyraiba látunk bele, de idén ez elmaradt. Idén nem volt másról szó, mint a stratégiáról.

De fontos volt ez is. Sőt, talán a PerformancePoint-os fiaskó után ez volt a legfontosabb: Megtudni, hogy mit akar a Microsoft az üzleti intelligenciával. Milyen távlati tervei vannak, milyen irányba fog fordulni, mire helyezi a hangsúlyt, kikre fókuszál stb. És bár ebben voltak olyan pontok, amelyekkel nem igazán tudtam azonosulni, vagy még nem elég világosan rajzolódott ki számomra, de a többsége bizalommal töltött el. Összességében úgy érzem, hogy az SQL 11-ben, vagy más néven a Kilimanjaro-ban egy jó BI és adattárház platformot kapunk majd, amelyben az egyes komponensek egyre jobban összeérnek, régi, fájó problémákra kapunk majd gyógyírt és a Memória alapú OLAP-pal egy új fejezete kezdődik az Analysis Services-nek. Már csak az kell, hogy a stratégia átültetése a gyakorlatba zökkenőmentes legyen...

Kapcsolódó anyagok:

Utóírat:

Petrényi Józsi (Exchange MVP) - akivel az MVP meeting előtt az USÁban csavarogtunk - megírta az utazásunk történetét. Érdemes elolvasni. Én éjszaka kezdtem hozzá, de a macskás résznél ki kellett jönnöm a szobából, hogy többiek tudjanak aludni a hangos muhaháktól...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás