Lassú az FKERES()...

Az Excel FKERES() függvénye lassú. Sokan panaszkodnak róla hogy néhány tízezer sor esetén is nagyon sokáig tart amíg összepárosítja az FKERES() az elemeket. Mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? Erről szól a most következő cikk.

Az Excelt aritmetikai műveletek végrehajtására optimalizálták. Cellák közti osztás, szorzás, összeadás, kivonás műveletekben profi. Nagyon profi. Erre találták ki. De adatok tárolásában, adatok összekapcsolásában már nem az. Ez utóbbi az adatbáziskezelők terepe, nem a táblázatkezelőké. Az Excel sosem lesz képes többmillió sor hatékony tárolására és kezelésére.  Az adatbáziskezelők viszont igen. És az Excelben van egy olyan adatbáziskezelő ami a fenti célokat szolgálja. A neve Power Pivot és pont arra fejlesztették ki, hogy növelje az FKERES() sebességét, megoldja az adatok hatákony tárolását.

Ha tehát lassú az FKERES(), akkor tegye át az adatokat a Power Pivot adatbáziskezelőjébe aminek eredményeképpen kisebb és gyorsabb Excel fájlokat fog kapni. A Power Pivot többmillió sort képes hatékonyan kezelni az Excelben. Az Önkiszolgáló BI workshopon például 4 különböző forrásból "összelookupolt" 3 millió sornyi adatot kezelünk másodperces válaszidőkkel.

Ha tehát lassú az FKERES() akkor használja helyette a Power Pivotot. A Power Pivot erre lett kitalálva és nagyon hatékonyan oldja meg ezt a problémát...

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás