Hogyan adjunk el BI-t feketeöves Excel felhasználóknak?

Ha olyan felhasználóknak kell eladnunk BI-t, akik masszívan használják az Excelt, akkor bizony fel kell kötnünk a gatyánkat. Ezek a felhasználók (elemzők, kontrollerek) ugyanis rendszerint elégedettek az Excellel. Az adat-ellátás folyamatával nem, de az Excellel igen. Szeretik. Megszokták. Bármit meg tudnak vele csinálni.

Az ilyen típusú felhasználóknak klasszikus BI megoldást eladni nagyon nehéz. Mondom mit fognak mondani az első beszélgetések alkalmával:

„Ennek az új BI rendszernek Excelben kell működnie"

„Ha az új BI rendszer nem lesz annyira rugalmas, mint az Excel, akkor továbbra is az Excelt fogjuk használni"

„Ne kérdezzétek meg tőlünk, hogy mit és hogyan szeretnénk elemezni! Nekünk egy olyan adattárházra van szükségünk amelyikkel pont úgy tudunk dolgozni mint az Excellel. Ha valami kell, akkor azt beletesszük és elemezzük."

Az első kettő kívánsággal még csak-csak tudunk mit kezdeni. A harmadikat viszont elemezzük ki egy kicsit mert van mögötte valami, amire a klasszikus BI nem ad megoldást. Mit akarnak ezek a feketeöves Excel felhasználók? Egy olyan BI rendszert, aminek nincs előre definiált forrásrendszere, nincs előre definiált outputja, és ennek következtében nincs előredefiniált szerkezete sem. Tudunk ilyet építeni? Klasszikus BI módszertanokkal nem.

A klasszikus BI ugyanis az üzleti felhasználók igényeiből indul ki. Az üzleti felhasználók elmondják, megmutatják, hogy mit elemeznek most és mit szeretnének majd elemezni később. Ezek alapján az IT felépíti a BI rendszert. Kijelöli azok forrását, stb. A klasszikus BI erre ad megoldást. Arra nem, ha nem mondják meg, hogy mit szeretnének.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mit csináljunk ezekkel a feketeöves Excel felhasználókkal? Zárjuk ki őket a BI projektből és ne adjunk nekik BI-t? Nyilván nem.

Nem húzom tovább az időt: Hölgyeim is uraim! Ők az önkiszolgáló üzleti intelligencia célcsoportja. Nem a heti rendszerességgel riportot fogyasztók, nem a „turisták", hanem azok a feketeöves Excel felhasználók, akik ma is masszívan használják az Excelt. Akiknek nem okoz problémát az FKERES() függvény használata. Akiknek anno kevés volt az Excel 65535 sora vagy 256 oszlopa. És még sorolhatnám.

Az önkiszolgáló BI nem egyszerű téma. Ahogy a makrózás és a lookup sem az. Épp ezért nem is való az átlagfelhasználónak. De nem is rakétatudomány. Aki napi szinten használja az Excelt, az könnyen megtanítható egy önkiszolgáló BI rendszer felépítésére.

Szinte látom, ahogy csóválja a fejét. :-) De nem tudok más mondani, minthogy jöjjön el a nyári önkiszolgáló BI workshopra, ahol a fentiekről saját szemével is meggyőződhet, hiszen ott önállóan kell majd felépítenie egy több forrásból táplálkozó többmillió soros döntéstámogató rendszert! Amit aztán haza is vihet, megmutathat másoknak is :-)

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás