Hivatkozás (Reference) egy másik lekérdezésre Power Query-ben

Egy meglévő lekérdezést Power Query-ben kétféleképpen is újrahasznosíthatunk:
  • Lemásoljuk a lekérdezést (Megkettőzés)
  • Referenciaként használjuk a már korábban létrehozott lekérdezést.
Az első esetben a megkettőzés (Duplicate) a második esetben a hivatkozás menüpontot kell használnunk: 
 
 
A megkettőzés használatakor egy másolat jön létre a mester lekérdezésről, amely másolás (megkettőzés) után teljesen független életet él a mester lekérdezésről. Azaz, ha a mester lekérdezést módosítjuk, akkor a belőle másolt lekérdezésen a módosítások nem hajtódnak végre. Ritkán használjuk. 
 
Ezzel szemben a hivatkozás (Reference) funkcióval olyan másolatát tudjuk létrehozni a mester lekérdezésnek, amely csak hivatkozik a mester lekérdezésre, nem lemásolja azt. Ha a mester lekérdezésen változtatunk valamit, akkor az hatással lesz a másolatra is. Ezt a funkciót nagyon gyakran kéne használnunk, de a tapasztalat az, hogy ritkán használjuk.

Mire használjuk?

Power BI riportok készítésekor a legjobb gyakorlat szerint az adatmodellt csillagsémásra építjük. Sokszor előfordul azonban, hogy egy konkrét riport elkészítéséhez nem jó a csillagséma és segédtáblákat kell használnunk. Itt jönnek képbe a hivatkozások. Hivatkozásokkal ugyanis el tudjuk érni, hogy a mester adatmodell csillagsémás marad, de a belőle táplálkozó riportok alá olyan adattáblát építünk, amely az adott riportot a legjobban kiszolgálja.
 
Mondok egy példát, ami a legutóbbi on-the-job Power BI tréningen jött szembe: Egészen speciális riportokat, vizualizációkat kellett készítenünk, amelyek mind-mind a főkönyvből táplálkoztak, de egyikhez a főkönyv csak egy kis szeletére volt szükségünk, azon kellett kalkulálnunk, a másikhoz egy másik szelete kellett a főkönyvnek és a számlatükör helyett egy speciális hierarchiát kellett a riporthoz használnunk, a harmadikhoz a főkönyv egy részét korrigálnunk kellett, stb. 
 
Evolúciósan fejlesztve a jelentéscsomagot minden egyes riport alá készítettünk volna egy táblát, de így egy olyan adatmodellt kaptunk volna, amelyet nehezen lehetett volna módosítani. Ezzel szemben építettünk a riportok alá egy (virtuális) csillagsémát, amely e főkönyvi adatokat tartalmazta és ebből származtattuk (hivatkozással) az egyes riportokat kiszolgáló táblákat. A csillagsémából bármit könnyen ki tudtunk forgatni, ha valamin változtatni kellett ahhoz bármikor vissza tudtunk menni. Nagyon sokat segített a fejlesztés/kísérletezés során, hogy ott volt a háttérben a csillagséma, amihez bármikor vissza lehetett nyúlni, nem kellett mindent újra kiforgatni a forrásrendszerekből.
 
Összefoglalva: Használja bátran a hivatkozásokat, ha egy táblát egy másik (mester) tábla apróbb módosításával elő tud állítani. Sokszor jobb megoldást ad, mint a másolás...
 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. április 25.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. március 27-28.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás