Építsünk interfész adatbázist a PowerPivot alá?

A legjobb az, ha az önkiszolgáló BI rendszer alatt van egy adattárház. Pont. De mit csináljunk akkor, ha nincs adattárházunk, vagy az adattárházunkban nem található meg az a forrás, amelyből dolgozni szeretnénk? Érdemes kiépíteni az önkiszolgáló BI rendszer alá egy köztes (interfész) adatbázist, vagy használjuk inkább az önkiszolgáló BI rendszer adatbázis-kezelőjét?

Nos. Ha nem érjük el közvetlenül a forrásadatbázist, akkor érdemes építeni a PowerPivot-os önkiszolgáló BI rendszer alá egy köztes adatbázist. Ha a forrásadatok nem adatbázis-kezelőkben vannak tárolva, akkor is. Mondom az érveket.

Inkrementális töltés

A PowerPivot adatbázisát nem lehet inkrementálisan tölteni. Az egy read only in memory adatbázis, amit trükközve lehet inkrementális módon tölteni, de hivatalosan támogatott módszer nincs az inkrementális töltésre. Ugyanakkor egy köztes adatbázisban az inkrementális töltés könnyen megoldható.

Pillanatfelvételek esete

Sokszor egy üzleti probléma meg sem oldható, vagy csak nagyon nehezen oldható meg köztes adatbázis nélkül. Ilyen üzleti probléma például a pillanatfelvételek esete (stock mutatók) ahol az elemzés során pillanatképeket hasonlítunk egymáshoz. (készletszint változás, státuszváltozások, bankszámla egyenleg, stb.) E pillanatképek rögzítésre vagy tranzakciókból történő visszafejtésére a Pover Pivot nem, vagy csak nagyon korlátozottan alkalmas.

ETL

Adatbázis-kezelőkkel sokkal könnyebb az forrásadatokat a megfelelő alakra hozni, mint a PowerPivottal

Újrahasznosítás

Ha meg kell tisztítanunk a forrásadatokat, akkor azt célszerű egy adatbázisban megtenni, így mások is élvezhetik ennek előnyeit. Ha a PowerPivotban tisztítanánk, akkor annak eredményét csak az adott PowerPivot adatbázisra épülő riportok használhatnák.

Ugyanilyen megfontolásból célszerű a sokak által használható kategóriákat, ügyfélszegmenseket, besorolásokat, minősítéseket, stb mind-mind külön adatbázisban, esetleg központi törzsadatkezelőben tárolni.

Teljesítmény

A PowerPivot az adatokat jobban tudja tömöríteni ha a forrásból rendezetten olvassuk be. Ehhez viszont az szükséges hogy beolvasás előtt rendezzük az adatokat, amit pl txt forrásfájlok esetén könnyen meg tudunk csinálni egy köztes adatbázisban

Szintén a teljesítmény mellett szól érvként, hogy a PowerPivot a számított oszlopokat rosszabbul tudja tömöríteni, mint a sima oszlopokat. Emiatt célszerű a számított oszlopokat adatbázis oldalon létrehozni és rendezve beolvasni.

Összefoglalva: Ha az üzleti felhasználók nem érik el közvetlenül a forrásadatbázisokat, vagy ha a forrásadatok nem adatbázisok kezelőkben vannak tárolva, akkor érdemes interfész adatbázist építeni az önkiszolgáló BI rendszer alá. (És nem az önkiszolgáló BI rendszerben megoldani mindent.)

Az IT ebben tud segíteni. Ebben profi. És ha már segít, akkor érdemes olyan interfész adatbázist építenie, ami adattárház jellemzőket mutat :-)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás