Currency adattípus PowerPivot-ban

Eddig nem tudtam, hogy a PowerPivot adatbázis-kezelője nem támogatja natívan a Currency adattípust. Nincs is natív Currency adattípusa és a Currency-ként definiált oszlopokat int-ként tárolja.

Anno nagyon jó tapasztalataim voltak OLAP és relációs oldalon is a Currency adattípussal és nagy adattárházaknál, nagy OLAP adatkockáknál mindenhol Currency adattípust használtunk. Miért? Mert a Bulk insert is gyorsabb lett tőle és a felösszegzések is. (Erről bővebben a Money, money, money című cikkben)

Ebből arra következtettem, hogy az oszlopalapú adatbázis-kezelőre is jótékony hatása lesz a Currency adattípusnak. És ez valószínűleg így is lesz majd, ha az oszlopalapú xVelocity-nek is lesz Currency adattípusa :-) De egyelőre nincs ezért a Currency adatípussal végzett műveleteket nem tudja natívan elvégezni az xVelocity engine, ezért azokat átadja a formula engine-nek. Ez egyfelől nem a leghatékonyabb módja a számításnak, másfelől pedig a kiszámított értékeket az xVelocity nem tudja gyorsítótárazni (cache) és ezért minden egyes ismétlődő lekérdezést ki kell számolnia újra. Legalábbis ez derül ki a The Currency Data Type and VertiPaq Caching című cikkből.

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. április 23-24.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás