Egy BI portál terve

Rendcsinálás közben találtam rá arra a dokumentumra, amely egy BI portál tervét tartalmazza. Leporoltam (majd négy éve hevert a fiókban) átolvastam és elhatároztam, hogy közzéteszem. Írtam hozzá bevezetést, néhány sor magyarázatot, és fellőttem ide a BI blogba. Bízom benne, hogy hasznát fogja venni.

Tudnia kell, hogy a most bemutatásra kerülő BI portál terv csak terv maradt. Sosem valósult meg. Ha ma kéne terveznem egy BI portált, lehet hogy máshogy csinálnám. A Web 2.0 és a közösségi média hoztak egy csomó újdonságot amelyek implementálásán érdemes lenne elgondolkodni a BI protál esetén is. Mégis közzéteszem, mert bízom benne, hogy annak, aki még nem épített BI portált hasznos információkkal fog szolgálni. Íme:

Főoldal

 1. Utolsó betöltés eredménye (Egy összefoglaló táblázat arról, hogy milyen eredménnyel zárult az utolsó betöltés. Minimum legyen rajta: Hibásan futott betöltők száma, nem futott betöltők száma, betöltés kezdete, betöltés vége, utolsó betöltés időtartama, utolsó 10 betöltés átlagos időtartama)
 2. Adatellenőrzés eredménye (üzleti és technikai ellenőrzés eredménye)
 3. A projekttel kapcsolatos bejelentések, státuszinformációk, ismert problémák és várható megoldásuk, tervszerű karbantartások időpontja, rövid és hosszú távú tervek, stb.
 4. Kitől kérjek segítséget? Adattárház menedzser, üzleti intelligencia felelős elérhetősége, a hónap 5 legaktívabb felhasználója adatkockánként, riportonként, szakterületenként, stb
 5. Az adatpiac értéke: Mérhető és számszerűsíthető előnyei az adatpiacnak, felhasználói vélemények, esettanulmányok, miért érte meg idézetek
 6. Hogyan kaphatok hozzáférést az adatpiachoz? Link a form-hoz vagy az oldaloz, amin keresztül jogosultságot lehet kérni, vagy link az adattárház menedzser elérhetőségéhez

Elemzői központ (riportok, elemzések, irányítópultok gyűjtőhelye)

 1. Példa riportok, amin keresztül az új felhasználók meg tudják ismerni a riportkészítő eszköz lehetőségeit
 2. Osztályonként, szakterületenként egy-egy riporting szájt, alattuk a riportok, irányítópultok, ...
 3. Help:
  1. Jelentkezés tanfolyamra
  2. Hogyan kaphatok hozzáférést az adattárházhoz, ...
  3. Ki segíthet nekem adattárházas kérdésekben (Help Desk, xy, link a top 5 felhasználó statisztikákhoz, stb)

Üzemeltetői központ

 1. Üzemeltetői riportok
  1. Utolsó betöltés eredménye (Egy lista az utolsó betöltés alatt futott betöltőkről)
  2. Hiányzó dimenzió elemek, kategorizálatlan elemek, ...
  3. Részletes üzleti ellenőrzés eredménye
  4. Részletes technikai ellenőrzés eredménye (Betöltött sorok száma, adatbázis mértet, betöltés időszükségletének alakulása idősorosan, be nem töltött sorok száma, szerződések száma a rendszerben vagy egyéb mennyiségi mutatók)
 2. Adatszótár
 3. Forrásrendszerrel nem rendelkező (Excel) adatok központja, az adattárház input Excel fájljainak gyűjtőhelye: Terveket tartalmazó Excel fájlok, dimenzió elemeket kategorizáló Excel fájlok, stb
 4. DBA riportok
  1. Backup riport: (Utolsó backup, ideje, helye, ...)
  2. Adatbázis méret riport
  3. Diszk kihasználtság riport
  4. ...

Információs központ

 1. Adatbázis (Adatmodell) dokumentáció
 2. Metaadat böngésző (Az adatmodell leírásai között lehet itt böngészni. Hol találom az xy mutatószámot? stb.)
 3. Projekt dokumentáció
  1. Dokumentációk
  2. Emlékeztetők
  3. Státusz riportok
  4. Projekt terv
  5. Projekt tagok és szerepük
  6. Státusz blog
  7. Fejlesztői blog
  8. ...
 4. Fórum
 5. GYÍK

Mindezek mellett egy BI portálnak olyan feltételeknek is meg kell megfelelnie, mint egy webes portálnak: Támogatnia kell a strukturált és strukturálatlan adatok megosztását, a keresést, egyszerűnek és szépnek kell lennie, hogy a felhasználók szívesen és gyakran használják.

Hát valahogy így képzeltem el anno egy BI portált...

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás