Amikor mi vagyunk a megoldás a problémára

Olvastam az interneten egy cikket arról, hogy hogyan változtatta meg egyes emberek életét a Power Pivot és ennek kapcsán nekem is eszembe jutott egy nagyon tanulságos, valós, hazai sztori.

Főhősünk 50 év feletti kontroller - vagy az Ő szóhasználatát használva üzemgazdász. Egész életében 3 munkahelyen dolgozott összesen és most váltani akar.

Jelentkezik egy jó nevű céghez, ahol felvételin jó alaposan próbára teszik. Bal kezes egeret adnak neki és azt kérik tőle, hogy a vállalat iszonyú bonyolult, össze-vissza linkelt 20 millió munkalapot tartalmazó Excel förmedvényében keressen hibát. Megtalálja, de zavarja, hogy ilyen módszerekkel mérik a rátermettségét.

Nem hagyja nyugodni a dolog és másnap felhívja a céget. Beolvas nekik, és elmondja: Kőkorszaki eszközökkel, kőkorszaki módszerekkel dolgoznak és olyan hibát kerestetnek vele, ami egy normális megoldásban már elő se fordulhatna.

Szó szót követ és főhősünk kap még egy esélyt. Kap egy napot, hogy átalakítsa a vállalat Exceles szörnyszülöttjét egy olyan modellre, amiben nem fordulhatnak elő a teszten kerestetett hibák és kap lehetőséget arra is, hogy prezentálja: szerinte hogyan is kéne működnie a vállalatnál a terv tény összehasonlításnak, idősoros elemzésnek.

Eljön a nagy nap. Főhősünk bevonul a vállalathoz, megkapja az Excel fájlokat és ezek alapján felépíti a javasolt rendszer deszka modelljét Power Pivotban. Prezentálja a javasolt megoldást és másnap kap egy telefonhívást. Felvették. Dobjon el kapát kaszát és azonnal jöjjön.

A történet két szempontból is tanulságos:

1. Nem jó a problémafelvetés

Egy probléma megoldásakor sokszor vissza kell nyúlni a gyökerekig. Mi a probléma? Hogy nehéz megtalálni a hibát a modellben? Nem. A probléma az, hogy olyan a megoldás hogy megengedi a hiba kialakulását.

2. Nem szabad annyiban hagyni a dolgokat.

Ha valaki tudja, hogy ő a megoldás a cég problémáira, ha olyan tudás, tapasztalat van a birtokában ami nagy hasznára válna a cégnek akkor igenis harcolni kell azért hogy ezt a cég meghallgassa. Aztán ha az elképzeléseink mégsem esnek egybe, akkor hálások lehetünk a sornak, hogy ez még rögtön az elején kiderült.

Megj.: Hasonló módon érdemes eljárni az ajánlatadás során is. Ha tudjuk, hogy mi vagyunk a megoldás az ajánlatkérő problémájára, akkor oda kell tennünk magunkat és az ajánlatban el kell tudnunk magyarázni, hogy miért lesz jó NEKI, ha minket választ. Még akkor is, ha kicsik az esélyeink. Hosszú távon ugyanis meg fog térülni. A BI sales képzésen mutatok is erre jónéhány valós hazai példát. Megjegyzés vége.

Ha valamilyen probléma megoldására van jobb, olcsóbb, hatékonyabb eszköz, akkor harcolni kell azért, hogy ezt alkalmazzák. Még akkor is, ha lehet, hogy ebből nekünk semmi hasznunk sem lesz.

Főhősünket is ez motiválta. Annyira zavarta a szakmai szépérzékét hogy a vállalat nem használta ki, illetve nem jól használta ki meglévő eszközeit, hogy kivett egy nap szabit azért, hogy bemutassa: van jobb módszer a probléma megoldására. Pedig tudta: Az elrontott felvételi után nagyon rosszak az esélyei, és valószínűleg nem őt választják majd.

De mindentől függetlenül jót akart a cégnek és akart mutatni egy olyan utat, amellyel sokkal magasabbra juthatnak. Akár vele, akár nélküle...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Szép történet és igaz is lehet, a probléma, hogy nem általános. Hányszor hallottam hasonló esetben, hogy ez van, ezt kell szeretni, nincs se pénzünk se időnk más megoldást bevezetni, a felhasználók ezt ismerik, stb. Vagy: - Gábor Neked igazad van, de a cég (világ) nem így működik! - A cég (világ) úgy működik, ahogy mi működtetjük! - szoktam válaszolni, aminek eredménye hosszan tartó mosolyszünet... enyhébb esetben :)

Új hozzászólás