Adattárház könyvek: Microsoft adattárházak

A múlt heti cikkben végigmentünk az adattárház elméleteket/módszertanokat bemutató könyveken, most pedig megnézzük azokat, amelyek konkrét segítséget nyújtanak egy Microsoft alapú adattárház vagy üzleti intelligencia rendszer bevezetésében.

A legnagyobb probléma a jelenleg elérhető könyvekkel, hogy szinte mindegyik a technológiára fókuszál. Nem azt vizsgálja, hogy hogyan lehet felépíteni egy adattárházat vagy egy üzleti intelligencia rendszert minél több microsoftos szoftverkomponens felhasználásával, hanem azt, hogy hogyan lehet Microsoft szoftverekkel adattárházat építeni. Nem tudom, hogy érzi-e a különbséget, de míg a könyvek jelentős része kínálat oldalról közelíti meg az adattárház építés problémáját (azaz mit lehet csinálni az SQL serverrel) addig alig van könyv, ami a kereslet oldalt nézné (mire van szükségem és ebben milyen segítséget tud nyújtani egy konkrét microsoftos szoftver vagy szoftverkomponens)

Szerencsére azért vannak kivételek. Ezek következnek most.

The Microsoft Data Warehouse toolkit

Nem tudom, hogy a Microsoft kérte fel Kimball-t, vagy Kimball látott benne bizniszt, de mindenesetre nagyon jó hogy megszületett a The Microsoft Data Warehouse toolkit. Ragyogó könyv lett belőle, ami lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell adattárházat építeni Windowsos környezetben microsoftos eszközökkel.

The Microsoft Data Warehouse Toolkit

The Microsoft Data Warehouse toolkit

A Microsoft Data Warehouse toolkit talán legnagyobb előnye, hogy egy könyvben foglalja össze mindazt amit Kimball 3 könyvben megírt. Akik most kezdenek az adattárházakkal foglalkozni, azoknak nagy segítség lesz, hogy nem kell végignyálazniuk majd 2000 oldalt, hanem mindössze 700 oldalból megismerhetik az adattárház építés alapjait. Ráadásul a Microsoft Data Warehouse toolkit azt is bemutatja, hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani. Lépésről lépésre leírja, hogy melyik szoftverkomponens felhasználásával oldhatjuk meg a feladatot és az is, hogy konkrétan hogyan kell megoldani azt a feladatot. Egyszóval a módszertan mellé kapunk egy best practice gyűjteményt is.

Ha csak egyetlenegy könyvet javasolhatnék valakinek, aki adattárházat szeretne építeni, akkor biztos, hogy a Microsoft Data Warehouse toolkit-et javasolnám.

Vincent Rainardi: Building a Data Warehouse With Examples in SQL Server

Szintén jó könyv. Sokkal általánosabb a Microsoft Data Warehouse toolkit-nél, és nem csak a csillagsémás adattárház architektúrákra koncentrál. Jól és egyszerűen leírja az alapokat. Sokszor jobban, tömörebben mint Kimball vagy Inmon tette.

Building a Data Warehouse With Examples in SQL Server.jpg

Building a Data Warehouse With Examples in SQL Server

A képzeletbeli dobogó második fokára tehát a Building a Data Warehouse With Examples in SQL Server című könyv kerülne. (De az első és a második fok között jó nagy a szintkülönbség :-))

Microsoft adattárház témában kifújtak a jó könyvek. Harmadik helyezett nincs. Nézzük mi a helyzet üzleti intelligencia területén és kezdjük rögtön a vizsgálódást a többdimenziós adatbáziskezelőkkel

OLAP - Analysis Services

Hasonlóan a Microsoft adattárház irodalomhoz, Analysis Services-hez is nagyon kevés jó könyvet lehet találni. Összesen egyet. Az pedig az

Expert Cube Development with Microsoft SQL Server 2008 Analysis Services

Chris Webb, Alberto Ferrari és Marco Russo nevével jelzett mű az eddig legjobb Analysis Services könyv az Analysis Services 13 éves történelmében. Ami jó benne - és ami megkülönbözteti a többi könyvtől - az az, hogy a problémákra fókuszál. Nem csak azt mondja el például, hogy hogyan lehet szülő-gyerek (parent/child) hierarchiát építeni, hanem azt is, hogy ezt milyen tipikus üzleti problémák megoldására tudjuk használni, milyen kockázatai vannak a használatának, hol az a határ ahol már inkább más modellezési technikát kéne választanunk és melyek azok a típusesetek, amikor nincs más választásunk: csak a segítségével oldhatjuk meg az üzleti problémát

Expert Cube Development with Microsoft SQL Server 2008 Analysis Services

Expert Cube Development with Microsoft SQL Server 2008 Analysis Services

További előnye a Expert Cube Development című könyvnek, hogy az egyes üzleti/fejelszői/üzemeltetői problémákhoz kapcsolódva bemutatja azokat a kiegészítő szoftvereket is, amelyek megkönnyítik a munkánkat. (Ezek zömében közösségi fejlesztésű, nyílt forráskódú komponenesek). Ha pedig terjedelmi korlátok miatt nem tud kifejteni egy témát, akkor ad egy linket, hogy hol tudunk utánanézni részletesen a problémának. Egyszóval nagyon jó könyv.

MDX

Ha valaki mélyebben is el akar merülni az MDX, azaz az Analysis Services lekérdező nyelvének rejtelmeiben akkor az MDX Solutions With Microsoft® SQL Server™ Analysis Services 2005 and Hyperion Essbase című könyvet ajánlom.

Excel Pivot tábla

A Pivot táblához is kell könyv? Nem. De annak aki Excel 2007-et akar adni a felhasználók kezébe, mint BI front-end, annak érdemes egyszer végigfutni a Pivot Table Data Crunching for Microsoft Office Excel 2007 című könyvet. Kis része foglalkozik csak az OLAP-os megjelenítéssel, de a pivot táblával (vagy az Excellel, mint BI front-enddel) foglalkozó könyvek közül messze ez a legjobb.

És végül egy könyv, amit nem tudok hova tenni. Ez pedig az

SQL Server 2005 Business Intelligence - Implementation and maintenace Trainig kit

című könyv. Ez a könyv hivatott felkészülni a hasonló nevű (70-445-ös számú) vizsgára. Erre jó. Jó arra is, ha valaki most kezd az SQL szerverrel foglalkozni és szisztematikusan végig akar menni az SQL Server BI funkcióin. De adattárház, üzleti intelligencia rendszer építést nem fog belőle tanulni. Hiányzik belőle ugyanis az elmélet, a módszertan. Hogy az igényeket fel kell mérni, hogy a forrásrendszereket meg kell profilozni, hogy az adatokat először egy úgynevezett staging területre kell tölteni, stb. Ugyanakkor ez a Microsoft „hivatalos" üzleti intelligencia tananyagja, és mint ilyen, mindenképpen említésre méltó.

Hát ennyi. Ezzel kifújtak a jó Microsoft adattárház könyvek.

Összefoglalva: Könyv van bőven. Akár üzleti intelligenciáról, akár adattárházakról, akár SQL Serverről keresünk, jó párat találunk. Nem számoltam össze, de biztos vagyok benne hogy 100 fölött van a kapható könyvek száma. Ebből én eddig kb. 50-et olvastam. Ebből állt össze ez a lista, amellyel azoknak szeretnék segíteni, akik most kezdenek adattárház bevezetésbe, vagy már belekezdtek, de nem arra, nem úgy haladnak, mint ahogyan tervezték. Forgassák ezeket a könyveket. Sokat tanulhatnak belőlük. Akiknek pedig nincs idejük önerőből végigjárni ezt az utat azoknak tudok segíteni.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Ezt nem akarod bemutatni? :) http://www.dummies.com/store/product/Microsoft-Business-Intelligence-For-Dummies.productCd-0470526939.html

Szia Joep, Nevetni fogsz, de megnéztem ezt is. (Hátha segíthet azoknak, akik most kezdenek.) De nem. Úgyhogy nem írtam róla. Nem jó könyv. Nem jó mert semmi konkrétum nincs benne. Leírja pl, hogy olvassuk a blogokat, de nem írja le, hogy melyiket, szót ejt a hierarchiákról, de fejti ki, hogy hogyan kell őket létrehozni, milyen típusai vannak, stb... Nem jó, mert nem a probléma felöl közelíti meg a téma feldolgozását, hanem a Microsoft szoftverek felöl. Leírja pl, hogy az Integration Services arra való, hogy a segítségével adatokat töltsünk be az adattárházba, de nem írja le, hogy mindezt hogyan tegyük meg. Igazából az az érzésem, hogy valaki, aki ismeri a Microsoft BI portfolióját leült és elkezdte leírni, hogy mire lehetne használni a Microsoft szoftvereket. Csakhogy aki adattárház építésbe akar kezdeni, annak nem erre van szüksége. Ebből a könyvből ugyanis nem fogja elsajátítani az adattárház építés csínját-bínját. Tudni fogja, hogy az Integration Services-zel adatot tud beolvasni, de ettől még nem fogja tudni, hogy hogyan kezdjen hozzá egy adattárház megtervezéséhez, felépítéshez.

Kösz, nagyon hasznos, sokat segít!

Sajnos a Kimball-fele (de ha jol tudom nem altala irt?) konyvet meg nem volt szerencsem elolvasni, de mar joparszor szemezgettem vele, ugyhogy a tanacsodat megfogadva biztosan sorra keritem a kozeljovoben. Az Expert Cube Development-et mar forgattam joparszor, es hasonloan velekedem rola, mint Te, ami azt mutatja, hogy joval kevesebb tapasztalattal (de azert nem nullaval) is erdemes a polcon (vagy a merevlemezen) tarolni. Ezen konyv eseteben a szerzok neve mar onmagaban is sokatmondo! A Microsoft Training Kit valoban NAGYON technologia orientalt (tulzottan is, meg en is azt mondom), de ha megfigyeled, a neveben is benne van, hogy Implementation and Maintenance. Szoval nem tervezes, modellezes, azzal egy masik vizsgaanyag hivatott foglalkozni, de ahhoz nem adtak ki konyvet (sem 2005 sem 2008 eseteben), a fentiek tukreben azt hiszem ertheto, miert nem :) Dummieshoz csak annyit, hogy bar a SQL Serverest nem lattam, a Crystal Reportshoz megneztem egyszer, mert kellett volna valami gyorstalpalo, de valoban "nesze semmi fogd meg jol" fajta. Sokmindent erint, amit azonban a gyakorlottabb felhasznalok mar tudnak, a teljesen kezdok viszont nem tudnak vele elindulni. A ket konyves bejegyzesed jo es hasznos volt, koszonet erte! Rendet vagtal a nagy kavalkadban, mert 100 konyvet nem is lehetne elolvasni, az viszont egyfelol megnyugtato, hogy 10-nem tobbet nem is erdemes. Legalabb az ember behozhatja a lemaradast!

Javaslom mindenkinek a Vincent Rainardi által írt könyvet. Főleg azoknak akik nem beszélik anyanyelvi szinten az angolt, de rendelkeznek egy intermediate szinttel. Így folyamatosan lehet olvasni nem kell a fordításra semmi figyelmet sem fordítani. A barátunk ugyanis indonéziából származik és ez sokaknak lehet segítség :). Túl vagyok az első fejezeten, szerintem nagyon jól magyaráz és mindent részletesen leír, tehát meg lehet érteni a leírásából majdnem mindent! Szerintem az is fontos, hogy nem akar tudományos dolgozatot írni legalábbis ami a nyelvezetét illeti biztosan nem.

Új hozzászólás