Analysis Services 2000-2005 GYIK

Munkám során gyakran hoz össze a sors olyan kollegákkal, akik már ismerik a 2000-es OLAP szervert, de a 2005-öst még csak most kezdik használni. Az első kockát gyorsan felépítik a varázsló segítségével, majd jönnek a kérdések. Az első három mindig ez:

  1. Hogyan tudom megszűntetni az „All level”-t ?
  2. Hogyan tudok member property-t létrehozni?
  3. Hogyan tudok lokális dimenziót létrehozni?

1. Hogyan tudom megszűntetni az „All level”-t ?

Vannak dimenziók, ahol nincs értelme a legfelső szint elemeinek összegzésének. Legalábbis üzletileg nincs. Ilyen például az idő dimenzió: sosem érdekli felhasználóinkat, hogy mennyi árbevételt, fedezetet, … termelt a cég 2003-tól 2006-ig terjedő időszak alatt összesen. Csak az, hogy mennyit termelt 2003-ban összesen, 2004-ben összesen, …

Egy dimenzió létrehozásakor az Analysis Services automatikusan hozzárendel egy összegző elemet a dimenzió minden egyes attribútumához (szintjéhez). Ha ezt meg akarjuk szüntetni – például el akarjuk kerülni, hogy az idő dimenzió év szintjének (attribútumának) legyen összegző szintje, akkor az év attribútum IsAggregatable tulajdonságát át kell állítani hamisra (IsAggregatable=false)

2. Hogyan tudok member property-t létrehozni?

A Books Online szerint: In Microsoft SQL Server 2005, member properties are know as attribute relationships. For more information, see Attribute Relationships (SSAS).

Az Analysis Services 2005-tel úgy tudunk member property-t létrehozni, hogy annak az attribútumnak az AttributeHiearcrhyEnabled tulajdonságát, amelyből member property-t akarunk létrehozni, FALSE-ra kell állítani (AttributeHiearcrhyEnabled=false)

Mire használtuk (mire használjuk) a member property-ket? Olyan információk megjelenítésére, amelyekre nem kívánunk összegezni. Vizsgáljuk meg például az üzletkötők forgalmának elemzési lehetőségeit: Arra kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi volt egy üzletkötő, vagy üzletkötők egy csoportjának éves forgalma, de arra már nem, hogy mennyi volt a 2007-11-01-én belépett üzletkötők forgalma.

Member properties az AS2005-ben

Ugyanakkor szeretnénk lekérdezni, hogy egy üzletkötőnek mi az email címe, nálunk dolgozik-e vagy már nem, … Ebben az esetben az üzletkötők kilépésének dátumát,e-mail címét member property-ként jelenítettük meg az adatkockákban.

Kapcsolódó anyagok: (member properties témakörben)

3. Hogyan tudok lokális dimenziót létrehozni?

A Books OnLine szerint: "Private dimensions, which are available in Microsoft SQL Server 2000 Analysis Services, are not available in Microsoft SQL Server 2005 Analysis Services."

Miért szerettük a lokális dimenziókat? Mert segítségükkel kockánként eltérő elemeket tartalmazó dimenziókat hozhattunk létre. Akik terveznek, már elkezdtek 2008-as adatokat felvinni a kockákba. Ha egy shared (globális) idő dimenziónk lenne, akkor mindegyik kockának tartalmaznia kéne a 2008-as évet. Ha az idő dimenziót kockánként lokálisan hoztuk létre, akkor minden kocka csak azokat az időpontokat tartalmazta, amelyre szüksége volt. A ténykockák 2008-ig, a tervkockák 2008-tól tartalmaztak időpontokat.

A books online beszámol arról, hogy megszűnt a lokális dimenziók támogatása az Analysis Services 2005-ben, de arról nem beszél, hogy az Analysis Services 2005 újdonságai között szerepel egy speciális dimenziótípus, a szerepjátszó, - vagy más néven Role Playing dimenzió – amely segítségével létrehozhatunk lokális dimenziókat.

Ha kiváncsi arra, hogy egy szerepjátszó (Role playing) dimenzióval hogyan lehet lokális dimenziót létrehozni, akkor kérem olvassa el a lokális dimenziók létrehozásáról szóló, Analysis Services 2005 cikket

Kapcsolódó anyagok

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás