A színek használata grafikonokon

Néhány ötlet arra, hogy mire használhatjuk a színeket a grafikonokon...

Dolgoztam egy cégnek, akik következetesen azonos színekkel jelölték a termékcsoportok adatait a grafikonokon: kékre színezték az X termékcsoport, pirosra az Y termékcsoportot, stb. Ezzel jelentősen tudták gyorsítani az információ feldolgozását azoknál a vezetőknél, akik rendszeresen kapták a grafikonokat.

Aztán dolgoztam egy olyan cégnek, akik versenytárs elemzéseknél a saját termékeiket különböztette meg színekkel (feketével a régi, pirossal az új termékeket és mások termékét szürkével.) Kb. így:

Mi arra használjuk a színeket Power BI workshopon, hogy megmutassuk hol tértünk le az egyensúlyi pályáról. Nézze meg például az alábbi dashboard-ot:

Itt minden szürke vagy piros. A szürke szín szimbolizálja a terv feletti, a piros a terv alatti számokat. A befogadó így kapásból látja, hogy hol maradtunk el a tervtől. Apró egyszerű trükk, amely segítségével úgy adhatunk többletjelentést a grafikonjainknak, hogy nem növeljük a grafikon méretét, vagy kompexitását.
Ráadásul ezzel a módszerrel két legyet ütünk egy csapásra:

  • felhívjuk a figyelmet arra, hogy hol tértünk le az egyensúlyi pályáról. (A vezetőnket ráadásul amúgy is ez érdekli. Azokat a pontokat keresi, ahol nem értük el a tervet, ahol be kell avatkoznia)
  • Cselekvésre ösztönzünk. A piros sávok ugyanis annyira rondák, annyira kitűnnek, hogy nem lehet nem észre venni őket, nem lehet megállni, hogy ne kattintsunk rá és nézzük meg, hogy mi van mögötte. És nekünk pont ez volt a célunk a kiemeléssel.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás