4 ok, hogy miért építsen OLAP adatbázist az adattárház fölé

Gyakran kérdezik, hogy miért használjunk többdimenziós (OLAP) adatbázis kezelőt az üzleti intelligencia rendszerek motorjaként? Miért nem jó ugyanerre a célra egy relációs adatbázis kezelő csillagsémás adatmodellje?

A kérdés teljesen jogos, hiszen egyre több „OLAP" támogatást nyújtanak a relációs adatbázis kezelők. Egyre jobban fejlődnek és nyitnak a dimenzionális világ felé. Ma már természetes, hogy a relációs adatbázis kezelők felismerik a csillagsémát és ennek megfelelően készíti el a lekérdezési tervet, hogy egyre kifinomultabb relációs eszközöket kapunk a csillagsémák feltöltésére (pl merge utasítás) vagy lekérdezésére (pl grouping sets). De vajon fel fognak-e jönni a relációs adatbázis kezelők az OLAP adatbázisok szintjére?

Volt egy barátom, akinek félévéért mindig aggódni kellett a középiskolában. Midig kétes volt, hogy meglesz-e. Persze az idegenek ebből mit sem sejtettek, hiszen ha egy ismeretlen korábban megkérdezte tőle, hogy

 • Zoli. Milyen lett a bizonyítványod? Akkor ő sóhajtott egy nagyot, széttárta karjait és ezt felelte:
 • Becsúszott egy négyes. (Ami igaz is volt)

Vagy egy augusztus végi napon Zoli öltönyben sétált az utcán, és a haverom faterja megkérdezte, hogy:

 • Hova mész Zoli?
 • Angol középfok - válaszolta flegmán. (miközben a pótvizsgára igyekezett.) A haverom meg hallgathatta a faterjától, hogy „példát vehetnél Zoliról. Ő már angolból középfokúzik, te meg még..."

No. Szóval Zolit faggattuk, hogy meg lesz-e a féléve, és ő a következőképpen válaszolt:

 • „A magyar tanár megadja a kettest, ha a töri tanár megadja. Beszéltem a töri tanárral és ő meg fogja adni. A földrajz tanár azt mondta, hogy 1,7- től felfelé kerekít, és az orosz tanár is azt mondta, hogy méltányolja a magatartásom javulását"
 • Zoli! Ez remek!
 • Igen válaszolta, majd elfordulva odasúgta, hogy „ezen kívül van három fix ..."

Hát nincs ez máshogy az relációs adatbázis kezelővel sem. Évről évre szépen jön föl az OLAP szintjére. Évről évre javul a teljesítménye és már-már azt hihetnénk, hogy most beéri az OLAP-ot, de még mindig van 4 fix, amiben jobb az OLAP. Ezek:

 • Lényegesen jobb lekérdezési sebesség. Az OLAP még mindig lényegesen jobb lekérdezési sebességet produkál, mint a relációs adatbázis kezelők. Igaz nem minden lekérdezés típusra, de azokra, melyeket az elemzők rendszerint futtatnak, igen.
 • Klasszisokkal jobb riportkészítő és lekérdező eszközök léteznek hozzá, mint a relációs adatbázis kezelőkhöz. Az OLAP „zártsága" miatt (minden adat dimenziók mentén értelmezhető) sokkal jobb, felhasználó barátabb lekérdező eszközök kifejlesztését tette lehetővé, mint a relációs táblákra épített lekérdezők
 • Lényegesen jobb elemzési támogatást nyújt. Gondoljon csak a beépített idősor függvényekre. Kumulált, vagy az előző év azonos időszakát visszaadó függvények már évtizedek óta léteznek az OLAP adatbázisokban, a relációsok meg még csak most kezdenek foglalkozni a témával
 • KPI támogatás: Adatbázis oldalon támogatja a KPI-okat, amelyek transzparensen lekérdezhetőek és vizualizálhatóak a lekérdező eszközökből
 • Jogosultság kezelés: Az OLAP adatbázisok lényegesen jobb, kifinomultabb jogosultság kezelés valósítható meg, mint a relációs adatbázisokban. A relációs oldalon nehéz például olyan jogosultság kezelést kialakítani, amely hozzáférést biztosít a felhasználóknak az összegző adatokhoz, de annak részleteihez már nem. OLAP-ban mindezt gyerekjáték megcsinálni.

Elsősorban tehát ezekért szeretjük az OLAP-ot, és ezekért teszünk a csillagsémás adattárház fölé egy OLAP adatbázist is.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás