Excel 2007: Megvegyem?

Március végétől magyar nyelven is kapható az Excel 12-es verziója, az Excel 2007. Sokat változott: a klasszikus menürendszert felváltotta az új, állítólag felhasználó-barátabb szalagos (ribbon) alapú menürendszer, növekedtek a formázási lehetőségek, lehet színre szűrni, és még folytathatnám a sort.

De vajon milyen újdonságokat kínál az Excel 2007 az üzleti intelligencia rendszerek felhasználóinak, milyen üzleti intelligencia szolgáltatásokat támogat, hogyan működik együtt az OLAP szerverrel és egyáltalán: érdemes-e üzleti intelligencia rendszerekhez front-end alkalmazásnak használni. Különösen annak fényében érdekesek ezek a kérdések, hogy immáron a Microsoft is rendelkezik önálló, teljes értékű vastag kliens alkalmazással (ProClarity)

Az Excel 2003-at sokan használták BI front end alkalmazásnak, pedig nem volt erőssége az Analysis Services üzleti intelligencia funkcióinak támogatása: pazarlóan cache-elt, MDX lekérdezései nem a tartoztak a leghatékonyabbak közé, nem támogatta az OLAP szerver formázási szolgáltatásait, az átfúrást… Hogy csak a legfájóbbakat említsem.

Törekvések voltak persze, hogy javítsanak a szerver szolgáltatásának támogatottságán, és Foodmart Analyzer néven kiadtak egy Excel add-int, de az igazi áttörésre az Excel 2007 megjelenéséig várni kellett.

Most, hogy van új Excel, érdemes megnézni, hogy beváltja-e a hozzá fűződő reményeket. Megállja-e a helyét, mint OLAP kliens, vagy továbbra is inkább csak egyszerű üzleti intelligencia elemzésekhez használhatjuk.

A következő cikkben bemutatom mindazon újdonságokat, előnyöket/hátrányokat amelyek segíthetnek Önnek gondolkodni, hogy vajon érdemes-e áttérni az Analysis Sevices felhasználók munkaállomásain az Excel 2007-re. Vágjunk bele

Megjelenítés

Már az első kattintáskor észrevehető, hogy az Excel 2007 szakít a 2003-as pivot „tésztaszerűen nyújtott” megjelenítésével: Ha lefúrunk, a riport nem oldalra, hanem lefelé terjeszkedik. Az új megjelenítés eredményeképpen szépen jelennek meg a kiegyensúlyozatlan hierarchiák is, de megszűnt a lekérdezés összeállításának azon lehetősége, hogy a felhasználó a mezőlistáról (field list) áthúzhassa a dimenziókat a táblázat megfelelő területére. Helyette kaptunk 2x3 centiméteres nevesített területeket (oszlop, sor, és jelentésszűrő), ami egyfelől nem túl intuitív, másfelől sok dimenzió (vagy attribútum) esetén rendkívül nehezen átlátható.

Az Excel 2007 lekérdezés szerkesztője

Az Excel 2007 lekérdezés szerkesztője

 

Akinek jobban kézre áll az Excel 2003-ban megszokott pivot table, az továbbra is választhatja a „klasszikus” megjelenítést.

Meta adatokon végzett lekérdezés szerkesztés

Az Excel 2007 lekérdezés szerkesztője lehetőséget biztosít arra, hogy az adatkocka meta adatai alapján állítsuk össze a lekérdezést, és azt csak akkor küldjük el az OLAP szerver felé, ha már elkészültünk. (Elrendezés frissítés elhalasztása/defer layout jelölő négyzet a fenti ábrán) Nagyon hasznos ez a szolgáltatás, ha nagy adatkockákon (sok elemszámú dimenzión) kell összeállítanunk a lekérdezéseket, ahogy az is, hogy a lekérdezés futtatása megszakítható az Esc billentyű lenyomásával.

Formázás

Az Excel 2007 végre támogatja az OLAP szerveren beállított formázási utasítások megjelenítését, amit a connection tulajdonságainál tudunk beállítani (Lásd: színkódolás MDX-ből)

Kapcsolatok kezelése.

A Connection fájlok (Office Data Connection vagy ODC) tartalmazzák mindazon információkat, amelyek a kapcsolat felépítéséhez szükségesek: Szerver neve, adatbázis vagy adatkocka neve, vagy akár a lekérdezés nyelve. Előnyük az lenne, hogy egy helyen kéne definiálni a connection-öket, és minden Excel riport ezt keresné meg mikor kapcsolódik az adatforráshoz. Így a felhasználók segítsége nélkül tudnánk váltani adatbázisok között (pl teszt és éles környezetek). De sajnos nekem nem sikerült belőnöm. Nekiugrottam még béta korszakában, idén márciusban, és most is. Persze SharePoint-os környezetben meg tudtam csinálni, de SharePoint nélkül már nem…

Update: Végül csak sikerült megcsinálni SharePoint Portal Server nélkül is. A megoldás ebben az Exceles üzleti intelligencia cikkben olvasható

Többnyelvűség támogatása (Translation)

Az Excel 2007 használata esetén lehetőségünk van arra, hogy connection stringet külön fájlba mentsük el. (Azaz ne az Excel riportba, hanem egy szeparált fájlba. Lásd előző bekezdés). Ezt a módszert felhasználva lehetőséget teremtünk arra, hogy ugyanannak az adatkockának az adatait eltérő nyelveken jelenítsük meg. Lásd: Hogyan váltsunk nyelvet kliens oldalon

Member property-k megjelenítése

Egy dimenzió elem tulajdonságát (member property) megjeleníthetjük a dimenzió elem megnevezése fölött megjelenő buborékban, de kiírathatjuk a dimenzió elem mellé a táblázatba is. (és szűrhetünk is rá, de erről lesz még szó később)

Szűrési lehetőségek

Egy OLAP alapú elemzőeszköz talán legfőbb ismérve a szelekciós lehetőségei, azaz mindazon módszerek amelyekkel ki tudjuk választani a számunkra fontos dimenzió elemeket. A legismertebb ilyen szelekciós lehetőség minden bizonnyal a TOP 10, de ezen kívül - főleg nagy elemszámú dimenziók esetén - rendkívül nagy segítséget jelent, ha dimenzió elemeket ki tudunk választani megnevezésük egy részlete alapján, valamilyen tulajdonságuk alapján, vagy akár hierarchiabeli helyzetük szerint is, lehetőleg több egymásra épülő folyamat eredményeképp. Például válasszuk ki azon vevőket amelye neve tartalmazza a „kft” szórészletet és a könnyűipari ágazatba tartoznak. E utóbbi elemzés még nem valósítható meg az Excel 2007-tel, de az egylépcsős szűrések tekintetében jelentősen bővült funkciókészlete a 2003-as verzióhoz képest.

Szűrés dimenzió elemek megnevezése alapján

Az Excel 2007-tel lehetőségünk van dimenzió elemek kiválasztására azok neve vagy nevének egy részlete alapján, például válasszuk ki azon dimenzióelemeket, amelyek „A” betűvel kezdődnek, vagy tartalmazzák a „kft” szórészletet.

Szűrés member property-k alapján

Dimenzió elemeket nem csak önmaguk, hanem member property-eik neve vagy értéke alapján is kiválaszthatjuk. Válasszuk ki például azon vevőket, amelyek utolsó mérlegfőösszege nagyobb volt mint 30 milliárd. (A numerikus szűrési lehetőség - ami szintén újdonság - az Analysis Services 2005 attribútum alapú modellének következménye) Szűrés értékek alapján És természetesen lehetőségünk van azon vevők kiválasztására is amelyek forgalma nagyobb volt mint egymillió vagy bele esnek a top 10 forgalmú vevőkbe. De arra már nincs lehetőségünk, hogy kiválasszuk a top és bottom 5 vevőt egyszerre

Dátum szűrések

Ha trehányak voltunk és nem építettük meg az Dátumszűrő Excel 2007

Excel 2007 Kocka függvények (Free form reports)

=KOCKA.ÉRTÉK("KAPCSOLAT_NEVE";"[MEASURES].[FT]")

Excel 2007 függvény például visszaadja „KAPCSOLAT_NEVE” névvel hivatkozott OLAP kapcsolatban definiált adatkocka [MEASURES].[FT] értékét. Megj.: a magyar nyelvű helpet fenntartással kell kezelni, mert a fordítók sajnos lefordították az MDX utasításokat is magyarra, így azok értelemszerűen nem működnek. (pl a [Minden termék].Children - t [Minden termék].Gyermekek - re, vagy ami még rosszabb: az Order MDX utasítást Rendelés-re)

Nevesített halmazok (Named set) megjelenítését

Excel 2007 és az Analysis Services 2005 SP2

Excel 2007 Calculated member szelekciós lehetőségeinek megváltozása az Analysis Services 2005 SP2 telepítése után

A legfájóbb az egészben, hogy mindez nem így volt az SP2 előtt. Az SP2 előtt azokat a számított mezőket jeleníthettük meg a riporton, amelyeket csak akartunk.

<a data-cke-saved-href="https://www.biprojekt.hu/blog/Az_idosor_kalkulaciok_dimenzio.htm" href="https://www.biprojekt.hu/blog/Az_idosor_kalkulaciok_dimenzio.htm" target="" _new"="">A másik fájó pont hogy az Excel 2007 nem tudom milyen megfontolásból, de az Excel 2007 alapértelmezettként nem jeleníti meg az adatkocka számított mezőit, és ezen az SP2 megjelenése sem változtatott.

Excel 2007 és Analysis Services 2000

Az Excel 2007-ből le lehet kérdezni az Analysis Services 2000 kockákat is. Persze kell egy kicsit trükközni a connection stringgel, de utána már működik a dolog.

Excel 2007 és Excel 2003

A vállalati policy sok esetben nem engedi meg, hogy idő előtt áttérjen az IT egy újabb szoftververzióra, ami sok esetben érthető is. Ráadásul az Office 2007-nek jelentősen átdolgozták kezelő felületét, és lehet, hogy az egy átlagfelhasználó számára egyszerűbb lett, de egy erős Office felhasználónak bizony keresgetni kell majd a már jól megszokott eszközöket.

Ha kliens alkalmazást keres az Analysis Services fölé, akkor tudjon róla, hogy az Excel 2003 és 2007 tökéletesen elfut egymás mellett. Dolgoztam olyan cégnél ahol nem tértek át Office 2007-re de a BI felhasználóknak más BI kliens helyett az Excel 2007-et telepítettek, és az Excel 2007-et csak BI front-endnek használták.

Összegzés

üzleti intelligencia szempontjából nagyon sokat fejlődött az Excel 2007 a korábbi verziókhoz képest. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom a legfontosabb előnyöket akkor valószínűleg azt mondanám, hogy a legnagyobb újdonság minden bizonnyal az Analysis Servcies-zel történő együttműködés finomítása volt. Míg a korábbi verziókban arra törekedtek, hogy a pivot tábla működjön OLAP kockák fölött is, addig a 2007-es verzióban megpróbáltak egy kicsit odafigyelni arra is, hogy mi mindent tud az OLAP szerver, mi mindenre lehet igényük a felhasználóknak, és arra is, hogy mindezt hogyan lehet hatékonyan megvalósítani. Az új verzióval elkészült egy olyan BI front-end, amely az általános felhasználói igényeket tökéletesen kielégíti. Persze lehetne jobb is, tudhatna többet is, de akkor már oktatást is kéne hozzá tartatni, … Így viszont a legjobb eszközök egyike a vállalaton belüli információ hatékony, és minél szélesebb tömegekhez történő eljuttatásához.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás