A vezető BI platformok közé sorolta a Gartner a Microsoftot

Izgalmas egy év volt a tavalyi, az biztos. Nem volt még egy ilyen mozgalmas év az üzleti intelligencia piacon, mint az előző, amikor is a cégek gazdái szinte napról napra változtak.

A felvásárlások sorát az ORACLE kezdte, aki megvásárolta a Hyperion-t, aztán következett a Cognos aki felvásárolta az TM1-et, majd az IBM, aki bekebelezte mindkettőt, és végül jött az SAP aki felvásárolta a Business Objects-et. És ezek csak a fő felvásárlások voltak. Ezen kívül számtalan kisebb felvásárlás is történt. (Elég csak a Microsoft strataure, officewriter és dundas felvásárlásokra gondolni.)

Egy ilyen folyamatosan változó piacon, ahol talán a SAS az egyetlen fix pont, meglehetősen nehéz piaci elemzéseket készíteni. Ám a Gartner szerencsére megtette. Nézzük mire jutottak:

 

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2008

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2008

A Gartner az egyes gyártókat két tengely mentén próbálta elhelyezni. A completeness of vision tengelyen azt mérték, hogy a gyártó mennyire képes megfelelni az ügyfél üzleti igényeinek, mennyire érti az ügyfelek problémáját, és a termékei mennyire felelnek meg ezeknek, és a jövőbeli igényeknek.

Az Ability to Execute tengelyen a Gartner azt próbálta mérni, hogy a gyártók mennyire voltak képesek megvalósítani saját víziójukat, termékeik üzleti intelligencia funkcionalitása mennyire széleskörű, termékeik mennyire versenyképesek, költséghatékonyak, minőségiek…

E két tengely (Ability to Execute és completeness of vision) kijelöl összesen négy kvadránst, amiből nekünk most csak kettő fontos: 1. A challeger (itt volt megtalálható tavaly a Microsoft üzleti intelligencia platformja) és a 2. Leaders kvadráns (ide került idén a Microsoft üzleti intelligencia platformja)

Megj.: Mielőtt továbbmennénk, azt kell tudnunk, hogy a felmérés ügyfelek és nem tanácsadók, szállítók, … véleménye alapján készült. Tehát az, hogy mely gyártó platformja elfogadottabb, költséghatékonyabb, megbízhatóbb, stb… nem tanácsadó cégek, nem a szállítók, hanem az ügyfelek véleményén alapszik. Ezt fontos tudnunk ahhoz, hogy értékelni tudjuk az eredményeket.

Ennyi kitérő után térjünk vissza az egyes kvadránsok jellemzéséhez:

Challenger (kihívó) kvadráns

A kihívó kvadránsba azok a gyártók tartoznak, akik széles skáláját kínálják a üzleti intelligencia funkcióknak, de ezek stratégiai összehangolása még nem fejeződött be, vagy funkcionálisan már lefedik a teljes BI spektrumot, de nincs még iparág specifikus üzleti intelligencia megoldásuk (pl pénzügy, kereskedelem, …) vagy nem sikerült még megvalósítani azt, amit az ügyfelek a termékeiktől elvárnak, …

Leaders (vezető) kvadráns

Itt találhatóak azok a gyártók, akik meglehetősen széles körű tárházát kínálják az üzleti intelligencia funkcióknak és értik és termékeikbe be is építik az üzleti oldal igényeit. Azaz azok, akik ismerik az ügyfelek igényeit és, képesek azok kielégítésére is.

És mint azt említettem korábban, a Gartner az ügyfelek véleménye alapján most ide sorolta a Microsoftot.

Változás a tavalyi évhez képest

Fontos az, hogy ki, hol áll most, de legalább annyira fontos, hogy ki hol állt tavaly és milyen tendenciák jellemezték a piacot. Épp ezért bemásoltam ide a tavalyi kvadránst is. Íme:

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2007

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2007

Ami elsőre feltűnik a tavalyi és az idei kvadránsok összehasonlításában az az, hogy az ideiből már hiányzik az Applix, a Hyperion, és az IBM, de benne van még a Business Objects. Ennek az az oka, hogy az SAP – BO, illetve az IBM – Cognos akvizíciókat még nem vette figyelembe az elemzés, de a Cognos - Applix illetve az Oracle - Hyperion felvásárlásokat már igen.

Nézzük a tendenciákat

Ahhoz, hogy szemléltessem a főbb piaci tendenciákat az alábbi kvadránsba kékkel berajzoltam, azt, hogy honnan indultak az üzleti intelligencia platformok az előző évben:

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2007 - 2008

 

Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 2007 - 2008

Az ábrából leolvasható, hogy

  • az ügyfelek véleménye szerint az Oracle és a Microsoft volt az egyetlen, aki mind megvalósítási, mind vizionálás szempontból javítani tudott előző évi megítélésén.
  • Az SAS tovább mozdult az üzleti oldal igényeinek kielégítése felé miközben a megvalósítási képesség szintjén ugyanazon a szinten maradt.
  • A Cognos az ügyfelek igényét feláldozta a magvalósítás oltárán, a Business Objects pedig visszalépett mindkét tengely mentén.

A Microsoft BI platformjának megítélése

A Gartner felméréseiben szövegesen is értékeli az egyes üzleti intelligencia platformokat. Nézzük meg mit mond a Gartner a Microsoft üzleti intelligencia platformjáról:

Erősségek

  1. Árazás és Office integráció rendkívül vonzó az olyan szervezetek számára, akik egységes Microsoft platformon működnek. Hát ezt sejtettük eddig is
  2. Infrastrukturális, fejlesztési, work-flow és egyéb támogatás miatt vonzó az alkalmazás fejlesztőknek és az IT-nak. Ez sem nagy újdonság
  3. És végül az ügyfelek véleménye szerint a Microsoft kínálja a legjobb minőségű üzleti intelligencia platformot az összes szállító közül. (Az ügyfelek több mint fele nem jelzett semmilyen problémát a termékkel kapcsolatban, ami egyedi a megagyártók között). Na ez az ami új. Erről még nem láttam kimutatást, és örülök, hogy most mérte valaki ezt is.

Gyengeségek felsorolása között a Gartner elemzése rámutat, hogy az ügyfelek véleménye szerint a Microsoft még mindig csak a legnagyobb szállítók mögött ballag metaadat kezelésben, reporting és az ad-hoc lekérdezések területén.

Hát igen. Ezeken a területeken tényleg fel kell zárkóznia még a Microsoftnak a nagy gyártók mögé. (Elég csak arra gondolni, hogy az ORACLE BI jelentéskészítője jobban integrált a Microsoft Office-szal, mint maga a Reporting Services. De reméljük, hogy ezek a 2008-as évben megváltoznak :-)

Új hozzászólás