Tegyünk képeket a riportokra?


A logókat már egyszer kitárgyaltuk a Tegyünk logót a riportra? című cikkben. Most nézzük meg mi a helyzet a képekkel.

Érdemes egy jó képpel feldobni az „unalmas” riportjainkat?

Röviden és tömören: Nem. Számtalan dolog szól ellenne kezdve a rossz adat/tinta aránytól (data-ink ratio), a felesleges zajon át a figyelem eltereléséig. Ezekhez már csak egy dolgot tennék: Ami elsőre tetszik az később unalmas és bosszantó lesz…. Szóval inkább ne.

Most nézzünk meg egy másik érdekes kérdést:

Tegyünk-e képeket a vezetői beszámolókba?

Story következik: Évek óta keressük az alternatívákat a Power Point beszámolók kiváltására. A probléma nem az, hogy a vezetők még mindig Power Point-ban kérik a beszámolókat, hanem az, hogy az elemzők vért izzadnak ezek előállításával. Nehezen automatizálható, időt rabló tevékenység ez, amely elveszi az időt a lényegi feladatoktól.

Az önkiszolgáló BI workshopon mutatok egy két módszert, amivel csökkenteni lehet a fájdalmat és, - ha igény van rá – bemutatok néhány kísérletet: Mivel kísérletezünk, mi lehet alternatívája a Power Point-nak, és ilyenkor elő szoktam venni néhány nyers munkát is.

Az egyik ilyen kísérleti vezetői dashboardon voltak képek, amelyek segítették a számokat kontextusba helyezni a mondanivalót célba juttatni. Az hogy milyen kép volt ez most lényegtelen. A lényeg, hogy akik látták ezt a beszámolót, azok évekkel később is emlékeztek a képre. A számokra nem, de a képre és annak mondanivalójára igen.

Összefoglalva: Napról napra frissülő riportokon nem érdemes képeket használni, de statikus vezetői beszámolókban érdemes lehet kísérletezni a téma megérését, megjegyzését egyszersítő, a mondanivaló célba juttatását segítő képekkel. Még nem csináltunk ilyet, nincs még éles tapasztalatunk vele, de ha lesz, beszámolok róla.

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. február 20.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

2 Hozzászólás

PowerPoint helyett

Én az ilyen jellegű elemzéseket egy egyszerű Php vagy html fájllal oldanám meg, mintha egy weboldalt készítenék.

Adatbázisokkal összekapcsolható, CSS segítségével szabadon formázható, nem igényel nagy erőforrásokat, újrafelhasználható a kód, az adatok megjeleníthetőek dinamikusan is.

Lényégében nem igazán jut eszembe olyan PowerPoint funkció, amit ne lehetne kiváltani vele.

PowerPoint helyett

Sosem az a kérdés, hogy az adott szakember tud e jobb megoldást. Nem jót mondani nehéz, hanem azt elhitetni, átvinni. Amikor a nemzetközi multi ügyfeled meghatározott template-ben kéri az excel/powerpoint jelentést, oda nem lehet PHPt leadni. Szebb volt, gyorsabb, aktuálisabb. Megköszönték és továbbra is kérték az excel/powerpoint csokrot. Van ilyen. Az idő majd megoldja ;]

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. február 20.-i Power BI workshopra. Részletek >>