Papíralapú BI és adattárház marketing


Sokat cikkezünk itt a BI blogon arról, hogy az adattárházat a cégen belül marketingezni kell. Elemi érdekünk ugyanis, hogy a BI vagy adattárház bevezetés sikeres legyen és a siker egyik záloga, hogy a felhasználók használják az adattárházat. Ahhoz pedig, hogy használják, ahhoz, hogy egyre többen használják, muszáj marketingeznünk.

Egy üzleti intelligencia rendszert számos módon lehet marketingezni. Általános recept nincs. Nincs, mert minden egyes vállalatnak eltérő a kultúrája. Van, ahol a hírlevél működik, van ahol a belső blog, van ahol a személyes kommunikáció, és van ahol egyik sem. Épp ezért egy adattárház menedzsernek kísérleteznie kell. Rá kell, jönnie mi működik és mi nem.

Egy ilyen kísérleten vagyunk túl. Egyik ügyfelem adatpiacot épít, és bár még nem került átadásra az első adatpiac, már azon gondolkodtunk, hogy hogyan marketingezzük magát a szemléletet.

Mivel a vállalatnak van egy negyedévente megjelenő belső újságja, kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy publikáljunk benne egy cikket a készülő adatpiacról. Összeültünk hárman és gyakorlatilag néhány óra alatt összedobtunk a cikket.

Tapasztalatok

A papíralapú marketing egyik legnagyobb problémája, hogy közvetlen hatása nehezen mérhető. Ez így van a mi cikkünkkel is: Nem tudom még megmondani pontosan, hogy milyen hatékonysággal működik majd.

Két fontos tapasztalatot azonban már most leszűrhetünk

  1. Eljutott az adatpiac híre olyan területekre is, amelyek nem érintettek az adatpiac bevezetésben, vagy nem is tudtak arról, hogy az xy osztályon adatpiac bevezetésbe kezdtünk
  2. A hír terjesztésében segítettek az olvasók is: Megkérdezték egymást, hogy „olvastad már az adatpiacos cikket" vagy ajánlották egymásnak, hogy olvasd el a cikket, stb.

Mindezekből pedig levonhatjuk azt a következtetést, hogy a cikkel olyan emberekhez tudtuk eljuttni, akiket máshogy nem értünk volna el. És ez fontos. Fontos, mert bár a cikktől nem fogják többen, nem fogják professzionálisabban használni az adatpiacot, de a cikk elkezdte beágyazni az adatpiacot a vállalat kultúrájába. Elkezdte elültetni az emberek fejében, hogy az adatpiac milyen problémájukra lesz majd „gyógyszer" és elkezdte felépíteni azt a szemléletváltást, amire az adattárház hosszú távú sikeréhez szükség lesz.

 

Adattárház projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról és jöjjön el a 2020. április 23.-i BI és adattárház projektvezető képzésre. Részletek >>

  

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>

  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Adattárház projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról és jöjjön el a 2020. április 23.-i BI és adattárház projektvezető képzésre. Részletek >>

  

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2020. április 21.-i Power BI workshopra. Részletek >>