„Nem mondtuk, de ezt mindenki tudja”


Olvasom, hogy 1999-ben a NASA elvesztett egy űrszondát mert „…a NASA és az űrszondát gyártó Lockheed Martin egyszerűen elfelejtett egyeztetni a használandó mértékegységekről: a gyártó a metrikus rendszert, a NASA az angolszász rendszert használta. Ez vezetett oda, hogy az űrszondát a földi irányítás elvesztette, az ugyanis már azelőtt megsemmisült, hogy bármi érdemlegeset is csinálhatott volna…”

Ismerős? Tegye fel a kezét aki látott/hallott már olyan BI vagy adattárház projektről, ahol az igényfelmérés során átsikkadtak valami nagyon fontos igény fölött. Valami olyan fölött ami mind a megrendelőnek, mind a szállítónak természetes csak éppen mindkettőjüknek más a természetes. Ahogy a NASA-nak az angolszász rendszer a Lockheednak pedig a metrikus.

Én is átéltem már egy-két ilyen projektet és bár nem lett ilyen katasztrofális a végkifejlett, de csúszást, frusztrációit okozott egy-két ilyen "mindenki számára világos" igény követelményként való megemlítésének elmaradása.

Félreértés ne essék, nem a megrendelőt akarom hibáztatni. Teljesen általános probléma sajnos, hogy a triviális dolgokról nem beszélünk. Pont azért mert triviális. Nem csak a megrendelő, a szállító sem. Ugyanakkor az ebből eredő félreértés következményei katasztrofálisak lehetnek, úgyhogy valamilyen megoldást ki kell találni a probléma kezelésére.

Hogyan lehetne elkerülhető a probléma?

  • Minőségbiztosítással: Egy minőségbiztosító kapásból kiszúrja ezeket a hibákat. Tapasztalt szakember, tudja, hogy ezeknek a banális hibáknak katasztrofális lehet a következménye, úgyhogy eleve ezeket keresi. És higgye el, szeme van hozzá :-)
  • Prototipizálással: Egy űrszonda fejlesztése nem biztos, hogy könnyen prototipizálható, ahogy a BI és adattárház projektek mindegyike sem. De sokuk igen. Ma már egyre több helyen építünk az üzleti felhasználókkal közösen prototípust Excellel és Power Pivottal és nagyon jók vele a tapasztalatok. A közös munka segít a szállítónak az üzlet megértésében és segít az üzletnek a forrásadatok és a BI nyújtotta lehetőségek megismerésében. Win-win szituáció, ára van, de a tapasztalatok birtokában sokkal jobb BI trendszer építhető mint pusztán a vágyak és ígéretek ismerete alapján. De ami cikk mondanivalóját tekintve a legfontosabb: Felszínre hozza az eltérő feltételezéseket és a téves következtetéseket.

Összefoglalva: Mind a minőségbiztosítás, mind a prototipizálás jelentősen csökkenti a projektek kockázatát. Kis projektek esetében ennek nincs nagy jelentősége, de a sikerkritikus BI projekteknél igen. Érdemes erre gondolni és ezeket a kockázatokat (is) kiküszöbölni. De ebben tudok segíteni, ha kell.

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Szóljon hozzá!

Szabály: Legyen kedves, segítõkész és vállalja a nevét.
A mező tartalma nem nyilvános.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
ANTI SPAM
A robot regisztrációk elkerülésére.
Image CAPTCHA
Figyeljen a kis és nagybetűk használatára