Nem lesz 2007-es OLAP Market Share Analysis


7 olvasatlan bejegyzést mutatott Mosha blogja felett az rss olvasóm, elhatároztam , hogy ezen változtatok. Elsötétítettem, bezártam az ablakot, becsuktam az ajtót, vettem egy nagy levegőt és megnyitottam őket. Mosha nagyon jó cikkeket ír, de általában első olvasásra nem jön meg az „AHA" élmény csak másodikra vagy harmadikra. (Mosha-ról azt kell tudni, hogy ő tervezte az Analysis Services adatszerkezetét és ő írta a cache kezelését is) Épp ezért ha az ő cikkeit olvasom, akkor megpróbálok nyugalmat teremteni magam körül.

Ám ma volt egy (számomra is) könnyen emészthető bejegyzése...

Régóta vártam már, hogy megjelenjen Nigel Pendse szokásos éves OLAP piaci részesedés elemzése, de nem jött. Elmúlt április, május aztán el is feledkeztem az egészről. De Mosha nem, és megkérdezte Nigelt Pendse-t, az OLAP Market Share Analysis készítőjét, hogy mikor fog megjelenni.

Soha, jött a válasz. Nem lesz több OLAP Market Share analysis, mert ez a piac annyira átalakult a felvásárlások miatt, hogy innentől kezdve nagyon nehéz mérni a piaci részesedést.

Abszolút megértem. Megmondom őszintén szerintem eddig is nagyon nehéz lehetett pontosan meghatározni azt, hogy egy-egy eszköz mekkora szeletet hasít ki az OLAP piac tortájából. Épp ezért mindig kicsit szkeptikusan olvastam az eredményeket, de úgy gondolom, hogy arra mindenképpen alkalmas volt, hogy a tendenciákat megmutassa. És valljuk be, sokszor ez sokkal fontosabb, mint maguk az abszolút számok.

Bár nem készült felmérés, de Mosha kérdésére Nigel elmondta az érzése szerinti rangsort (ami egyébként megegyezik a 2006-os eredmények felvásárlások utáni konszolidált adataiból készített rangsornak) Ezek szerint:

  1. Microsoft
  2. Oracle+Hyperion
  3. IBM (Cognos+Applix)
  4. SAP+Business Objects
  5. Microstrategy

Szóval nincs többé OLAP Report Market Share Analysis. Mi marad még, ami ingyenesen hozzáférhető?

BI Survey 8

Nigel Pendse minden évben készít felmérést az üzleti intelligencia piacról. A felmérés kérdőíveken alapul és a kérdőíveket bárki kitöltheti. Tavaly 2746-an töltötték ki és ezek közül 3-an magyarok voltak (akik közül az egyik én voltam :-) ). Szóval, mint említettem a kutatást bárki kitöltheti és cserébe kap egy kivonatot az eredményekből. Bár a kérdőív elég hosszú (úgy emlékszem több volt, mint fél óra) de a kivonatért megéri. Persze ennek eredményeit is sem szabad készpénznek venni - hiszen bárki kitöltheti, tehát nem reprezentatív mintán alapul - de a tendenciák megfigyelésére mindenképpen alkalmas. A felmérésre itt lehet jelentkezni.

Kapcsolódó anyagok:


Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2008. június 24.
Címkék: