Művészi szintű adatvizualizációs technikák

A tegnapi adatbányász összejövetelen beszélgettünk arról, hogy az információnak illetve az közvetítő vizuális megjelenítőnek (táblázatnak, grafikonnak, mutatónak) hatással kell lennie az információ befogadójára. Pont úgy, ahogy egy festménynek a múzeumi látogatóra: Meg kell adnia a váááá élményét akár pozitív, akár negatív értelemben.

Rá kell vezetnie az információ befogadóját a lényegre. Meg kell mutatnia, ki kell hangsúlyoznia, hogy mi van az adatok mögött. Sugallnia kell valamit, ami arra ösztönzi a befogadót, hogy lépjen. Ám sok esetben ez nem valósul meg.

Volt olyan projektem, ahol a riportokat grafikusok tervezték. Olyan szakemberek, akik értenek a színekhez, a stílushoz, de nem értették, hogy a grafikonnak, táblázatnak nem az a célja, hogy gyönyörködtessen, hanem az hogy rávezesse a befogadót a lényegre. A színek túlzott használata, a felesleges képek mind-mind elterelik a lényeget az adat mondanivalójáról és rejtve hagyják az információ mondanivalóját.

Szerencsére vannak olyan grafikusok is, akik művészi szintre tudják emelni az adatvizualizációt, úgy hogy közben nem felejtkeznek el a számok mondanivalójáról sem. Értik a számok jelentését, látják mi bennük a megdöbbentő és azt ki is tudják fejezni. Művészi szinten. Az ő munkáikból következzen most egy válogatás.

A sokszínűség illúziója a soft drinkek piacán

Azt gondolnánk, hogy a könnyű üdítőitalok (soft drinks) piacára a sokszínűség jellemző és sok kis gyártó sok kis fogyasztónak kínálja portékáját. Ám ha jobban megnézzük, kiderül, hogy valójában három gyártótól tudunk beszerezni üdítőitalt, hiszen e három gyártó uralja a piac 89%-át:

A könnyű üdítőitalok piaca

A könyű üdítőitalok piaca

A teljes méretű kép itt érhető el

A zenebiznisz halála

Érdemes megnézni, hogy milyen szemléletesen kifejezi az alábbi ábra a zenehordozók piaci fejlődését és halálát:

A zenebiznisz halála

A zenebiznisz változása

A fenti diagramok csak példák voltak arra, hogy ki lehet lépni a grafikonok zárt világából és művészi szinten is ki lehet fejezni adatok mondanivalóját...

További művészi szintű adatvizualizációk:

További dizájn tippek:

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

hozzászólás

Minap veséztem a saját blogomon, hogy például hálozatoknál/gráfoknál a megjelenítés mikéntjére külön tudományos cikkek jelennek meg. Azon agyalnak tudós emberek általánosságban is, specifikusan is, hogy hogyan jelenik meg szépen egy gráf mondjuk egy Nature-cikkben, hogyan fejezi ki a lényeget a legjobban egy gráf képe. MÁS. Aki mérnök jellegű felsőoktatásban tanult, az biztos találkozott a szállóigével, hogy egy jó ábra sokkal többet tud elmondani, mint akár tíz leírt mondat. Ha adatbányászatról és prezentálásról beszélünk az előbbiek még fokozottabban igaznak tünnek. Persze a lónak a túlső oldalára is át lehet esni, amikor több a "csicsa", mint a valós tartalom. Tehát én két dolgot tudnék kiemelni a magam számára a témából: (1) Jó ha vizualitás harmóniában van a tartalommal, segíti a megértést, alternatívát/más szemszöget mutat a lényeghez vezető úton. (2) A vizualitás értelmezéséhez is ugyanúgy szükség van szellemi erőfeszítésre a befogadó oldaláról (csak épp más milyenre). Rohanó világunkban kutyafuttában értelmezett adattáblázatok, ábrák egyformán a felületességhez tudhatnak csak vezetni.

A témához vonzódóaknak ajánlom figyelmébe Stephen Few munkáját: http://www.amazon.com/Show-Me-Numbers-Designing-Enlighten/dp/0970601999 Aki pedig még egy lenyűgözően szép könyvet is akar, annak Edward Tufte alapművét: http://www.amazon.com/Beautiful-Evidence-Edward-R-Tufte/dp/0961392177/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1286213450&sr=1-1 FG

Nekem évek óta már az egyik kedvencem számok vizualizációjából: http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html 20 perc, de megéri. Ha valaki azt mondja nekem, hogy nem lehet látványosan prezentálni az adatokat, mert "unalmasak", meg szoktam mutatni neki ezt a videót. Utána persze bajban vagyok, mert mindig azzal jönnek, hogy akkor most csináljunk ilyet neki is :).

Szia András, Ez a prezentáció nekem is nagyon tetszett annak idején. Írtam is róla <a href=”https://www.biprojekt.hu/blog/Statisztikai_adatok_hatasos_prezentalasa.htm”>pár sort</a>. Egyébként ennek a cikknek is egy Ted-es prezentáció (<a href=”http://www.informationisbeautiful.net/2010/the-beauty-of-data-visualization/”>The Beauty Of Data Visualization</a>) volt az ötletadója, csak az messze nem volt olyan jó, mint az általad említett előadás :-)

Új hozzászólás