Honnan tudod, hogy rossz helyen dolgozol?


egy kis off topic a hosszú hétvége után...

Honnan tudod, hogy rossz helyen dolgozol?

  1. A céged nem költ a képzésedre. (vagy nincs időd képezni magad, mert annyit kell dolgoznod, hogy erre már nem jut időd)
  2. Elavult technológiát használsz. (5-7 éves eszközökkel kell olyan problémát megoldanod, amire ma már létezik megoldás)
  3. Olyan munkát végzel, ami sem neked, sem másnak nem szolgál örömére.

2004. elején otthagytam jól fizető BI üzletágvezető állásom, és elkezdtem teljesen mással foglalkozni. Hogy miért? Nyilván sok oka volt de, ha őszintén magamba néznék akkor azt mondanám, hogy azért mert kiégtem. 2004-re elértem mindent amit akartam, már nem volt ami motivált, már nem volt ami inspiráljon új dolgok kitalálására.

Persze fogalmam sem volt, hogy mihez kezdek, de tudtam azt hogy ezt így tovább nem fogom csinálni. Otthagytam hát a munkahelyem és elmentem egy gyárba külsős projektvezetőként egy raktárkezelő rendszert bevezetését koordinálni.

Megtanultam targoncát vezetni, pakoltam raklapokat is és dobozoltam idénymunkásokkal, és csináltam mindent ami közelebb vitt ahhoz, hogy megismerjem azoknak az embereknek a gondolkodását, akiknek a rendszer készült. Szerettem ezt a munkát mert más volt, de ugyanakkor hiányzott az üzleti intelligencia és az adattárházak is. Nemhiába hiszen 7 év szerelem nem múlik el csak úgy nyomtalanul.

Ezalatt a pár hónap alatt volt időm gondolkodni és rájöttem, hogy továbbra is az üzleti intelligenciával akarok foglalkozni, csak máshogy mint ahogy eddig tettem.

Elhatároztam, hogy tudásom egy részét meg fogom osztani. Segíteni akarok üzleti és IT szakembereknek, tanácsadóknak és projektvezetőknek, hogy jó minőségű, sikeres üzleti intelligencia rendszereket és adattárházakat vezessenek be. Úgy gondoltam, hogy a tudásmegosztással egyfelől megoldást fogok tudni az érdeklődők egy részének problémáira, másfelől bizalmat tudok építeni az olvasókban is. És erre az akkortájt szárnyait bontogató blog (web 2.0 :-) ) remek eszköznek tűnt.

Persze tele voltam félelemmel, mert nem csináltam még sohasem weboldalt vagy blogot, nem ismertem a web trükkjeit sem. Úgyhogy elhatároztam, hogy mielőtt élesbe belevágok, letesztelem a koncepciót máshol, ahol szintén hiány volt információból: a hegymászásnál.

A Balkánbivak-ra kapott első köszönőlevél után már biztos voltam benne, hogy megcsinálom a Balkánbivak üzleti intelligenciás megfelelőjét, a BI és adattárház blogot is. Akkoriban ezt a gondolatomat elmondtam pár barátnak, kollégának és bizony megmosolyogtak. „Ha elmondod, hogy hogyan kell üzleti intelligencia rendszert vagy adattárházat építeni, akkor ki fog tőled tanácsadást rendelni?” Ma már tudom, hogy nem volt igazuk…

A Balkánbivak még jegyzettömbbel készült, de a BI és adattárház blogra már kerestem egy blog motort, és elkezdtem a freeblogon publikálni. Ez ment néhány hónapig, majd minden előzetes figyelmeztetés nélkül úgy átírták a freeblolg blog motorját, hogy el egyik napról a másikra el kellett onnan költöznöm. Azóta él a BI és adattárház blog itt a BI projekt oldalán…

Boldog szülinapot BI és adattárház blog

Boldog szülinapot BI blog

Mindez pont 2 éve történt. 2005 októberében jelent meg az első cikk „Miért importál NULL sorokat a DTS az Excelből?” címmel. Azóta összesen több mint 120 üzleti intelligencia cikket vagy tanulmányt publikáltam itt a BI projekt oldalán.

Remélem, hogy a BI és adattárház blog olvasásával sok hasznos információra tett szert, de a legjobban annak örülnék, hogy az itt megszerzett tudást alkalmazná is. Hiszen a BI és adattárház blog ekkor érné el igazi célját…

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2007. október 23.
Címkék: