Open Source, IBM, Oracle és Microsoft BI konferenciák Budapesten


A üzleti intelligencia és adattárház konferenciák sorozatát a kedden megrendezésre kerülő I. Nyílt forráskódú BI konferencia kezdi, majd következnek a sajnos egy napra szervezett ORACLE és IBM (Cognos, TM1) BI konferenciák, majd jövő hét csütörtökön zárásként jön a Microsoft rendhagyó üzleti intelligencia (BI) konferenciája.
 
Mindegyik konferenciára érdemes lesz ellátogatni. A nyílt forráskódú üzleti intelligencia konferenciának a hitelválság ad különös aktualitást. Sokan úgy gondolják, hogy a vállalatok a jelenlegi gazdasági krízis miatt csökkenteni fogják üzleti intelligencia beruházásaikat, ami a nyílt forráskódú eszközök felé tereli majd a figyelmüket.
 
Az ORACLE üzleti intelligencia konferenciáján két előadás is szól majd az Essbase-ről (Az ex Hyperion OLAP szerverről, ami szintén lekérdezhető MDX-ből, akár csak a Microsoft OLAP szervere), és lesz szó az Exadatáról is
 
Az IBM konferenciáján most fogunk először hallani a tavaly felvásárolt Cognos-ról és a Cognos/Applix TM1-ről. Érdemes tehát ide is ellátogatnia annak, aki kíváncsi arra, hogy mi lesz ezen eszközök sorsa az IBM szárnyai alatt.
 
De ami nekünk különösen érdekes lehet, az a Microsoft által kifejezetten az üzleti oldalnak szervezett üzleti intelligencia (BI) konferencia lesz.
 
Ha azt mondom, hogy az üzleti oldalnak szervezett konferencia, akkor sokaknak azok a konferenciák jutnak eszükbe, ahol megtudhatjuk, hogy az aktuális termék a leggyorsabb, legjobb, piacvezető, költséghatékony, de semmi hasznos tudást nem kapunk. Nos ez itt nem így lesz. Bár lesz szó az SQL Serverről is, de a konferencia nem csak erről fog szólni.
 
Olyannyira nem, hogy az én előadásomon például - ami az üzleti intelligencia illetve adattárház projektek bevezetésének előkészítéséről fog szólni - egyszer sem fogok beszélni az SQL Serverről. Helyette be fogom mutatni azt az x konkrét lépést, amit egy sikeres adattárház projekt elkezdéséhez meg kell tennie minden adattárház MEGRENDELŐNEK.
 
Azért emeltem ki a megrendelő szót, mert ez a mostani előadás kivételesen nekik fog szólni. Nem a fejlesztőknek, nem a tanácsadóknak, hanem a megrendelőnek. A megrendelők problémáit fogjuk körbejárni, azt fogjuk megvizsgálni, hogy nekik mire kell figyelniük az adattárház bevezetés során, és hogy nekik milyen feladatokat kell kipipálniuk ahhoz, hogy sikerre vigyék az adattárház bevezetését.
 
Ezen kívül beszélni fogok még valós projekttapasztalatokról, bukott projektek tanulságairól és a magyarországi tapasztalatok alátámasztására (vagy éppen cáfolására) nemzetközi kutatási eredményeket fogok bemutatni. S ha lesz még időnk, akkor megvizsgáljuk a hitelválság üzleti intelligencia beruházásokra gyakorolt hatását is.
 
Remélem találkozunk.
 

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Kővári Attila
2008. november 02.
Címkék: