Analysis Services 2008 újdonságok – Új backup fájlszerkezet


Az Analysis Services 2008-ban teljesen megváltoztatták a backup fájlok belső szerkezetét így sokkal gyorsabb lett az adatbázis mentés elkészítése. Az új backup teljesen kompatibilis a régi backup-okkal, azaz az Analysis Services 2005-ben készült backupokat is vissza fogjuk tudni állítani az SSAS 2008 backup eszközével. (A fájl kiterjesztés sem változott meg)

Az új backup fájlszerkezet és algoritmus legnagyobb előnye, hogy a backup készítéshez szükséges idő lineárisan függ a mérettől. Korábban, az Analysis Services 2005-ben ez az összefüggés exponenciális volt, és ez gyakorlatilag lehetetlenné tette a 20 gigánál nagyobb adatbázisok emberi időben történő lementését. (lásd grafikon) Épp ezért nagy adatbázisoknál (10-20 giga felett) bevett gyakorlat volt az Analysis Services DATA könyvtárának mentése, hiszen ez csak egy fájlmásolási művelet volt, ami sokkal gyorsabb futott, mint a beépített backup. (Aki nem ismeri a technikát, annak egy titkot kell tudnia róla: Másolás előtt le kell állítani az Analysis Services-t hogy a fájlok konzisztensek maradjanak, különben visszaállításkor nem fogjuk tudni elindítani a szervert :-) )

De kanyarodjunk vissza az Analysis Services 2008-hoz. Ha hinni lehet az idevonatkozó irodalomnak, akkor az Analyis Services 2008 backup teljesítménye közel azonossá vált a fájlmásolás műveletének sebességéhez (sajnos nem tudtam letesztelni, mert nincs még egy 10 Gigás adatbázisom se SSAS 2008-on, nem hogy nagyobb)


SSAS adatbázisok mentésének időszükséglete

Az SSAS 2008 adatbázisok mentésének (backup) időszükséglete az SSAS 2005 beépített mentési eljárásait használva, fájlmásolás esetén és az SSAS 2008 algoritmusait használva

A fenti diagramot Donald Farmer egy előadásából ollóztam, de sajnos nem találtam meg az interneten, úgyhogy belinkelni sem tudtam és a felmérés hátteréről is csak annyit tudtam meg az MVP Summiton, hogy az y tengelyen a másodpercek szerepelnek, az x tengelyen pedig Megabájtok

 

Összefoglalás: két dolgot kell megjegyeznünk az Analysis Services 2008 új backup algoritmusának működéséről:

  1. Vissza fogjuk tudni állítani vele a 2005-ös OLAP adatbázisokat is
  2. Sokkal gyorsabb lett, mint az elődje volt (A mentés időszükséglete alig tér el a fájlmásolás időszükségletétől)

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

|

Szóljon hozzá!

Szabály: Legyen kedves, segítõkész és vállalja a nevét.
A mező tartalma nem nyilvános.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
ANTI SPAM
A robot regisztrációk elkerülésére.
Image CAPTCHA
Figyeljen a kis és nagybetűk használatára