A Microsoft BI és adattárház piaci megítélése

Több BI és adattárház témát érintő Gartner elemzés is napvilágot látott a közeli múltban, úgyhogy ideje hogy feldolgozzuk őket. Ezek:

Kezdjük a piac vizsgálatát a BI piaccal

Főbb BI piaci tendenciák

Még mielőtt rátérnénk a Microsoft BI specifikus témákra hagy osszak meg néhány, a teljes BI piacra jellemző gondolatot a Gartner elemzésből kiegészítve azzal, hogy mit látunk ezekből Magyarországon:

  • A BI piac átalakulóban van és a centralizált megoldások felől egyre erősseb az elmozdulás a decentralizált megoldások felé. Abszolút így érzem én is. Anno a 90-es évek végén a decentralizált BI megoldásokat építettünk aztán a 2000 években jött egy erős igény a centralizált megoldásokra és a decentralizált BI egy tűzzel vassal irtandó fertő lett. Ma újra erősödik az igény a decentralizált megoldásokra, amiből arra követeztethetünk hogy nincs egyensúlyban a vállalatoknál a centralizált/decentralizált BI megoldások aránya.
  • A tradicionális riporting egyre közelebb kerül az alkalmazásokhoz, egyre jobban beépül azokba, egyre több felhasználóhoz juttatva így el az elemzések lehetőségét. A trendet látom én is, de a tapasztalat az hogy az alkalmazás/ERP fejlesztők nem tudják meglovagolni a trendet. A BI számukra szervezetidegen és ha bele is kezdenek egy, az alkalmazásukkal szorosan integrált BI szoftver fejlesztésébe, belebuknak, vagy a sikeres start után nem tudják olyan sikeressé tenni a BI megoldást mint amilyen sikeressé tudják tenni az alapterméket. Szép számmal látunk erre példát akár a hazai, akár a nemzetközi piacon.
  • Az üzleti elemzők sokkal jobban hozzá akarnak férni a forrásrendszerek adataihoz, mint korábban. Ezt is egyre határozottabban hallom az felhasználóktól. Ma már riportok helyett olyan rugalmas rendszerre vágynak ahol maguk tudják elkészíteni a másodperces válaszidőkkel működő magasan aggregált mutatókat Lásd: „A mutató helyett a számlálót és a nevezőket adjátok. A mutatót majd megcsináljuk mi magunk
  • Nincs jelentős növekedés a tavalyi évhez képest a felhő BI iránti érdeklődésben. (42%-ról, 45%-ra nőtt) Az érdeklődés továbbra is a privát felhő iránt magas, és azok köréből mutatkozik erős igény a felhő BI-ra, akiknek már jó tapasztalataik vannak a felhővel. Ez utóbbi érthető, de az előbbi elgondolkodtató
  • A BI gyártók szinte mindegyikének van már felhő BI-os stratégiája, de keveseknek van stratégiája arra, hogy hogyan integrálják a felhős és tengerszinten telepített megoldásokat. Abszolút így érzem én is. A hibrid BI jelentheti a kitörési pontot, de hiányoznak a müködő példák és a hibrid megoldást támogató funkciók is. Nem véletlen, hogy a Microsoft új Power BI megoldásában is nagy hangsúlyt kap a tengerszinti és felhős megoldások keverésének lehetősége.

És akkor nézzük az MS BI piaci megítélését:

BI piac (Business Intelligence and Analytics Platforms) 2015

MS BI erősségek

  • Az erősségek között továbbra is megtalálható az alacsony TCO, az Excel és az Excelbe integrált Power BI komponensek (Power Pivot, Power Query, Power View, Power Map)
  • Skálázhatóság: Ami az adattárház oldalon a gyengék között szerepelt (nem erős az MS jelenléte az extra large vállalatoknál) annak BI oldalon pont az ellenkezője figyelhető meg: BI oldalon a Microsoft messze kiemelkedik felhasználószámban és adatmennyiségben is a konkurens BI szállítók közül.
  • Nyitás az Apple és Android és felhő platformok felé szintén az előnyök között található. (Bár itt valószínűleg tényleg csak a szándékot értékeli a Gartner és azt a vezetési modellt, amit az új vezető (Satya Nadella) képvisel)

Gyengék

  • Multiszoftver komplexitás: A Microsoft BI portfóliója túl szerteágazó, túl komplex, ugyanarra a problémára több megoldása is van illetve egy BI projekt összeállításához aránytalanul nagy szoftverek szükségesek. Ez így van sajnos. A SharePoint ma gyakorlatilag kihagyhatatlan része egy modern BI rendszernek, és egy BI rendszer felépítéséhez nagyon sok komponens szükséges, amelyek összeválogatása nem triviális.
  • Funkcionalitásbeli hiányosságok. A Gartner elemzés az átfúrás hiányát hozza fel példaként a Power View-ban, de mondok egy ennél sokkal egyszerűbbet: Nem működik Power View-ban a Ctrl+C és nem tudjuk átmásolni az adatokat Excelbe. A 21. században ez különösen fájó egy olyan gyártótól, aki a múlt században attól lett ismert, hogy megteremtette az alkalmazásai közti átjárhatóságot.
  • Értékesítési modell. Fájó pontja az ügyfeleknek az az értékesítés élmény amit ma a Microsoft értékesítés modellje nyújt. (Szerencsére Magyarországon az MS sokkal előrébb jár ezen a téren és egy olyan BI értékesítési modellt kezdenek használni szervezeti szinten, amely messze kiemeli a Microsoft Magyarországot a többi régió közül. A változás eredményei még csak most kezdenek megjelenni, de remélhetőleg 1-2 év múlva már nem jelent problémát az ügyfelek számára)
  • A hatalmas partnerhálózat ellenére az ügyfelek nehezen találnak olyan kompetenciát, amely ismeri a legújabb MS BI technológiákat. Remélem ezen a téren is előrébb járunk itthon :-).

A BI piac után nézzük az MS adattárház piaci megítélését

Adattárház és elemzési célt szolgáló adatmenedzsment megoldások (Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics)

Gartner Magic Quadrant for Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics

Erősségek

  • a folyamatos fejlődés (in memory technológiák, felhő technológiák)
  • az Integráció a teljes Microsoft Stack-kel
  • és a 2. legnagyobb piaci részesedés elérése a DBMS gyártók piacán (Most először sikerült ez a Microsoftnak)

Gyengék

  • Nincs erős adattárház kínálata a felhőben. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy tavaly a felhő kínálat még az előnyök között szerepelt, idén pedig átkerült a gyengék közé. A háttérben valószínűleg az lehet, hogy a tavalyi versenyelőny idénre elolvadt és az új technológiák még nem jöttek ki. (De nemsokára jönnek és ha minden igaz tanfolyam is lesz majd róluk :-))
  • Nem erős az „extra large” vállalati szegmensben (1, 5 mrd USD/év feletti cégek). Ez nem új keletű, ez ellen iszonyatos erőkkel küzd a Microsoft, de nehéz kikerülni egy közép- és nagyvállalati skatulyából úgy, ha a gyártó jellemzően ilyen gyökerekkel indult.

Érdekesség, hogy kikerült az alacsony TCO, az egyszerű licenszelés az előnyök közül, pedig ezek továbbra is jellemzőek az MS adattárház kínálatára. Valószínűleg a súlyuk vagy a súlyok megítélése változott meg.

Zárszó: Óriási tapasztalata van a Gartnernek a BI és adattárház piac elemzésében, - meg is emelem előttük a kalapomat, de óva intenék mindenkit attól, hogy egy ilyen elemzésből messzemenő következtetéseket vonjon le. Egész egyszerűen nem erre való, hanem arra hogy mutasson egy képet arról, hogy mit mondanak a Gartner által megkérdezett cégek és ezek alapján mit gondol a Gartner. És erre a célra nagyon jó.

Nagyon jó, hogy van egy visszajelzésünk arról, hogy mit gondolnak a vállalatok az adott szoftverszállító termékeiről. És nagyon jó, hogy mindezt évről évre megteszik és évről évre van egy képünk amit aztán összehasonlíthatunk korábbi évek visszajelzéseivel. Még ha ezt a szőr a szőrbe nincs értelme megtenni.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás