On-the-job Power Pivot tréning

Munkahelyi BI tréning, ahol a résztvevők munkavégzés közben, saját problémáik megoldásával sajátítják el a PowerPivot használatát és építik fel önkiszolgáló BI rendszerüket


A tantermi képzések korlátai, és az on-the-job tréning előnye

A hatékony tanulás egyik alapfeltétele, hogy a tanfolyamon hallottakat a tanfolyam után feldolgozzuk és végiggondoljuk, hogy a hallottakból mit, hol és hogyan tudunk a napi gyakorlatban hasznosítani. Ez azonban egy meglehetősen időigényes és koncentrációt igénylő feladat, amit a tantermi tanfolyam után már senkinek sincs ereje végigcsinálni. Jó lenne másnap azzal kezdeni, hogy „ma feldolgozom a tegnap hallottakat", de másnap már dolgozni kell és arra csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy otthon maradjanak és feldolgozzák, rendszerezzék a tanfolyamon hallottakat.

Mindezek miatt a tantermi tanfolyam anyaga szép lassan erodálódik, a megszerzett tudás nem épül be a mindennapi gyakorlatba és a tanfolyamtól várt eredmény elmarad. Márpedig egy vállalat számára az eredmény a legfontosabb. E nélkül a tanfolyam csupán egy nemes gesztus, amivel az egyének tudását gyarapította, esetleg egy motivációs eszköz, de nem több.

Ahhoz, hogy egy tanfolyam a vállalat számára megtérüljön az is szükséges, hogy az egyéni tudás átalakuljon olyan szervezeti tudássá, ami profitot termel. Ez a profit azonban csak akkor realizálható, ha a megszerzett tudás a tanfolyam után beépül a gyakorlatba.

Az on-the-job PowerPivot workshopot pont ennek a problémának a megoldására lett kifejlesztve.

Az on-the-job PowerPivot tréning oktatási módszertana

Az on-the job PowerPivot tréning egy olyan gyakorlatorientált képzés melynek keretében a résztvevők a munkahelyükön, munkavégzés közben, saját adataikon, saját problémájuk megoldásával sajátítják el a Power Pivot használatát.

Fontos, hogy az on-the-job tréningnek nincs előre meghatározott tematikája. Ezt majd az Ön által meghatározott probléma jelöli ki. Épp ezért ne egy 3 napos oktatásra számítson. Sokkal inkább egy közös munkára, ahol együtt dolgozunk, közösen oldjuk meg a problémát és közben megbeszéljük az alternatívákat majd a kiválasztott alternatívát meg is valósítjuk.

Épp ezért az on-the-job tréning csak akkor kerülhet megvalósításra, ha adott legalább egy olyan probléma, amit a tréning keretében meg kell oldani. Néhány példa:

 • Ki kell váltani egy nagyon nagy és lassú Excel riportot,
 • le kell fektetni a kontrolling portál alapjait,
 • ki kell dolgozni egy szakterület riportigényét kielégítő adatbázist automatikusan frissíthető adatbázist,
 • riporting megoldást kell találni egy szakterület ERP rendszerére,
 • Meg kell oldani az ad-hoc riportolás problémáját,
 • stb.

Ezek azok a problémák, amelyeket eddig sikeresen oldottunk meg az on-the-job Power Pivot tréning segítségével.  

Az on-the-job PowerPivot tréning felépítése

Az on-the-job PowerPivot tréning egy háromnapos képzés melynek időbeli lefolyása a következőképpen alakul:

1. Nap 

Az on-the-job PowerPivot képzés a megoldandó problémák megismerésével kezdődik. Átbeszéljük, hogy hova kell eljutni a 3. nap végére, megnézzük mi az aminek mindenképpen el kell készülnie, mi az ami jó lenne ha elkészülne, és mi az am még ezen felül is jó lenne ha elkészülne.

Erre a másfél-két órás megbeszélésre meg kell hívni az okatás szponzorát is, mert tőle is hallanunk kell hogy mi az Ő célja az oktatással, mikor lesz Ő elégedett.

Miután átbeszéltük, hogy hova szeretnénk eljutni a 3. nap végéig, feltűrjük az ingek ujját és nekiállunk a konkrét problémák megoldásának. A munka itt már kiscsoportosan történik és elkezdjük megtervezni azt az adatbázist, amely aztán az ad-hoc elemzési igényeket is és a dashboardokat, riportokat is képes lesz kiszolgálni másodpercen belüli válaszidőkkel.

2. Nap

A második nap a termelés napja lesz. Elkezdjük felépíteni és feltölteni az első napon felvázolt adatmodellt, megbeszéljük és kidolgozzuk az automatikus feltöltés lehetőségeit, hogy elkerüljünk vagy kiváltsunk sok-sok kézi másolást és beillesztést és sok-sok időt rabló adatlapátolást.

A megvalósítás alatt kidolgozzuk a munka során - és a későbbiek során is - használandó névkonvenciókat, elkezdjük vezetni azt az adatszótárt ahol leírjuk a mutatók pontos definícióját és számítási módját és ezzel párhuzamosan elkezdjük létrehozni a mutatószámokat.

3. Nap

A harmadik nap a képletezés, ellenőrzés és vizuális megjelenítés napja. Ezen a napon fogjuk befejezni a mutatószámokat és ezen a napon fogjuk az ellenőrzések során feltárt hibákat javítani.

A nap második felében rátérünk az adatvizualizációra és felépítjük azokat a csilivili dashboardokat, amelyekkel hatásosan prezentálhatjuk az adatainkban megtalálható történeteket.

A workshopot egy rövid vezetői összefoglalóval zárjuk, ahol a vezetőknek bemutatjuk a 3 nap eredményeit és átbeszéljük, hogy a tapasztalatok alapján merre érdemes továbblépni. Az igényektől függően beszélünk az önkiszolgáló BI helyéről a vállalat BI stratégiájában, a migrációs útról ahogyan az önkiszolgáló BI megoldások kinőhetik majd magukat egy vállalati szintű BI rendszerré, az adattárházak szerepéről az önkiszolgáló BI kultúrában, az üzemeltetésről, a várható nehézségekről és minden olyan dologról, amin érdemes már most jó előre elgondolkodni.

Kinek ajánljuk?

Elemzőknek, kontrollereknek, statisztikusoknak, BI specialistáknak, közgazdász vénájú informatikusoknak. Olyanoknak, akik kinőtték az Excelt, beleütköztek annak korlátaiba és olyan megoldást keresnek, ami az Excelen belül van, de azon túlmutat.

Olyanoknak akik nagy Excel fájlokkal dolgoznak, akiknek nagyon lassú az FKERES(), akik automatizálni szeretnének sok-sok adatlapátolást és akik sokmillió sor kezelésére képes, látványos megjelenítést lehetővé tevő automatizált megoldást keresnek.

Szükséges előképzettség

Az on-the-job Power Pivot tréning előfeltétele a Power Pivot ismerete. Ezt a résztvevők elsajátíthatják autodidakta módon is, de a legjobb ha elvégzik az önkiszolgáló BI workshop tantermi, vagy kiscsoportos változatát.

Azért fontos, hogy elvégezze először az önkiszolgáló BI workshopot, mert az a tapasztalat, hogy sokkal gyorsabban haladunk és sokkal messzebb jutunk azokkal, akikkel egy nyelvet beszélünk, akik már ismerik az eszköz lehetőségeit és korlátait, mint azokkal, akikkel mindezt az on-the-job tréning keretein belül kell átbeszélni.

Ráadásul az Önkiszolgáló BI workshop résztvevői 10% kedvezményt is kapnak az on-the-job Power Pivot képzés árából, úgyhogy remélem sikerült meggyőznöm, hogy érdemes előtte elvégezni az Önkiszolgáló BI workshopot

Ideális létszám

Az on-the-job Power Pivot tréning ideális létszáma 2-3 fő. Dolgoztunk már együtt 6-8 emberrel is, de nem voltak jók a tapasztalatok. Nehezen tudtunk párhuzamosítani, terhelést elosztani, és sok volt az üresjárat. :-(

Az első napra hozza el informatikusát!

Az első napra mindenképpen hozza el, vagy álljon rendelkezésre az az informatikus, aki ismeri a forrásrendszereket, aki az adatok leválogatásában tud segíteni. Az ő szakértelmére az automatizáláshoz nagy szükség lesz.

Az on-the-job PowerPivot képzés eredményterméke

Az on-the-job PowerPivot képzés eredményeképp megoldunk egy-két konkrét problémát. Ez rendszerint azt jelenti hogy a régi, lassú, problémás Exceleket kiváltjuk és automatizáljuk egy új, gyors, többmillió sor kezelésére képes Power Pivotos megoldással.

Az on-the-job tréninggel tehát két legyet üt egy csapásra:

 1. Megoldja egy régi, valószínűleg évek óta görgetett problémáját és közben
 2. megtanulja azt is, hogy hogyan lehet a Power Pivottal a hasonló problémákat megoldani, kiváltani

Nézze meg ezt a videót: Contact Center BI. Ez a videó egy Call Centerre épített önkiszolgáló BI rendszert mutat be, melynek alapjait ezen a 3 napos BI workshopon raktuk le. De ezen kívül építettünk már

 • nagyforgalmú webáruházra forgalom és jutalék elemző rendszert egy fejlesztő cégnél
 • SAP riportból beruházás/projekt/létesítmény gazdálkodást elemző megoldást egy szolgáltató vállalatnál
 • Hibabejelentő és projektmenedzsment szoftverre teljesítmény és átfutási időket elemző célalkalkalmazást egy szoftverfejlesztő cégnél
 • kontrolling portált egy államigazgatási szervezetnél
 • Projekt és beruházás elemző rendszert az energia szektorban
 • Minőségelemző rendszert egy termelővállalatnál
 • Értékesítési elemző rendszert egy multinacionális vállalatnál
 • Forgalomelemző BI rendszert egy kereskedőcégnél
 • stb.

Az on-the-job tréningek tapasztalatai

Sok on-the-job tréninget tartottam már és ezek legfontosabb tapasztalata az volt, hogy

Minél felkészültebben jön a képzésre annál kevesebb lesz az üresjárat, annál eredményesebb lesz a workshop

Ha azzal kell töltenünk az időt, hogy ott helyben definiáljuk a mutatószámokat, ha ott helyben kell összeszednünk a szükséges adatokat, hozzáféréseket, akkor jóval kevesebb idő marad a lényegi munkára és ezáltal sokkal kisebb lesz az elért eredmény.

Épp ezért arra kérem, hogy az on-the-job tréningre az alábbiakkal készüljön:

 • Legyen egy priorizált listája azokról az eredménytermékekről (riportok, dashboardok), amelyeket össze szeretne állítani
 • Derítse ki, hogy milyen közvetlen adatforrásokból lehetne biztosítani ezen  eredménytermékek napi rendszeres feltöltését. (cél, hogy minél több kézi adatlapátolást automatizáljunk)
 • Rendelkezzen hozzáféréssel az eredménytermékek előállításához szükséges adatokhoz
 • Ismerje az eredménytermékek felépítéséhez szükséges mutatószámok definícióit (képleteit), az előállításához szükséges adatokat, és azt hogy az adatokból hogyan állíthatók elő a mutatószámok.

Technikai feltételek

Az oktatás megvalósulásához szükséges technikai követelményeket összegyűjtöttem az On-the-job PowerPivot tréning technikai követelményei című dokumentumban. A dokumentumot úgy állítottam össze, hogy annak alapján az informatika fel tudjon készülni a tréning technikai feltételeinek biztosítására.

Mikor kerülhet megrendezésre?

Kalkuláljon úgy, hogy a kapcsolatfelvétel után kb. két-három héttel tudunk olyan időpontot találni ami mindenkinek megfelel.

Kik rendeltek eddig on-the-job Power Pivot képzést?

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Villamos Művek, az NNG Kft, a Petrolszolg Kft, a Fókusz takarék, a Microsoft Magyarország, a CIB Bank, a KUKA Robotics, Shell Magyarország... és e képzés keretében készült el a Bátor Tábor alapítvány BI elemző rendszere is. Ez utóbbiról esettanulmány is készült, amiből megtudhatja, hogyan zajlott és milyen eredményekkel zárult az on-the-job Power Pivot képzés a Bátor Tábornál. Részletek: Bátor Tábor önkiszolgáló BI esettanulmány >>

Mennyibe kerül?

599 eFt + ÁFA.

Opcionális follow-up tréning

Opcionálisan rendelhet egy félnapos follow-up képzést az on-the-job PowerPivot téringhez, ahol a workshop után pár héttel megoldást találhat azokra a problémákra, amelyek már az egyéni munka alatt merültek fel.

Az opcionális follow-up workshop ára 99 eFt + Áfa amelyet az on-the-job PowerPivot tréninggel együtt, vagy a workshop utolsó napjáig rendelhet meg.

Hogyan rendelheti meg az on-the-job PowerPivot képzést?

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen hogy egyeztessünk időpontot és beszéljünk a problémáról, amelyre megoldást keres. Hívjon vagy írjon.

e-mail:
kovari.attila@biprojekt.hu
Telefon:
+36 1 200 95 40