Szakterületi üzleti intelligencia rendszer bevezetés


2008 októberétől sok minden megváltozott. Ahogy egyik kollegám fogalmazott a" világ hadat üzent nekünk. Hitelt nem kapunk, befektetéseink fabatkát sem érnek és a visszaesett vásárlási kedven keresztül már személyes céljainkat veszélyezteti".

Az üzleti világ szép csendben (de ingen drasztikusan) megváltozott. Egy jó része annak, amit tanultunk, és amivel tegnap még a pénzünket kerestük mára már elértéktelenedett.

De vajon kötelező-e elfogadni, hogy a válság van, és hogy a válság miatt most nem csinálunk semmit?

Nem. Cselekedni kell. Önnek, mint üzleti intelligencia vagy adattárház felelősnek, ebben az időszakban is elő kell tudnia állni alternatívával. Az, aki a békeidőben hirdette az üzleti intelligencia igéjét, az most nem hallgathat el és nem bújhat el csendben, fülét farkát behúzva a monitora mögé.

Bizonytalanságban különösen nagy szükség van olyan emberre, aki erőt ad, aki a válság miatt lesöpört terv helyett elő tud állni egy olyan alternatívával, amely kiutat jelent.

Meg vagyunk győződve arról, hogy akinek van valamilyen magasabb rendű célja, ami folyamatosan ott lebeg a szeme előtt annak a válság csak boldogság morzsákat vesz el az életéből. Önnek is, mint üzleti intelligencia felelősnek és nekünk is van célunk. Mindketten azt akarjuk, hogy professzionális módon tudjuk kiszolgálni azokat az elemzőket, döntéshozókat, akikben bízunk, hogy győztesen vezetnek majd ki ebből a csatából.

A válság nem fog csak úgy elmúlni. A válság végén bekövetkező zavarosban óriási piaci átrendeződések lesznek. A felkészültség, a megfelelő minőségű információk jelentősége soha nem volt akkora, mint napjainkban.

Újra vissza kell menünk és meg kell értenünk, hogy a megváltozott környezetben mire van szüksége az üzleti területnek és a döntéshozóknak. Mi ezt megtettük.

Arra jutottunk, hogy

„Az üzleti terület, egy könnyen használható, olcsó, gyorsan bevezethető üzleti intelligencia megoldást akar!"

Ennek szellemében átgondoltuk a stratégiánkat és kialakítottunk egy olyan bevezetési módszertant, amely lehetővé teszi, hogy

Gyakorlatilag 2-3 hónap alatt képesek vagyunk letenni egy kulcsrakész üzleti intelligencia rendszert az asztalra.

Ez azt jelenti, hogy a követelmény specifikációtól kezdve a forrásrendszer felmérésen át a tervezésen és megvalósításon keresztül egészen a tesztelést követő oktatásig minden feladatot elvégzünk, hogy az elemzőket és a döntéshozókat felvértezzük mindennel, ami a válság utáni zavarosban segíteni tud nekik a helyes út megtalálásához.

Vessen véget az örökös időhúzásnak, a halogatásnak!

Ne várjon arra, hogy a körülmények optimálisak legyenek. Kezdjen most. A tűéles scope, a motivált üzleti felhasználók, az általunk előre elkészített templétek és letesztelt módszertanok lehetővé teszik a gyors haladást és ennek következtében az alacsony bevezetési költséget.

A szakterületi üzleti intelligencia rendszert saját büdzséből is ki tudja gazdálkodni. Nem kell másokkal egyezkedni, nem kell az informatikának viselnie a bevezetés költségeit, nem kell megvárni a következő évet. Azonnal el lehet kezdeni a bevezetést, és pillanatok alatt használatba lehet venni a kész üzleti intelligencia rendszert. Véget vetve ezzel az örökös időhúzásnak, halogatásnak.

„Egy ilyen turbulens világban ez egyetlen állandó maga a változás"

A bevezetési módszertan összeállításakor jöttünk rá arra, hogy egy ilyen turbulensen változó gazdasági környezetben az egyetlen ami állandó az a változás maga. Márpedig a változás az adattárházak halála.

Ép ezért a szakterületi üzleti intelligencia rendszerek architektúráját úgy alakítottuk ki, hogy az relatíve egyszerű legyen. Ennek, valamint a jellemzően kis méretnek köszönhetően nagyon rugalmas üzleti intelligencia rendszereket tudunk építeni.

Ha változnak az igények, akkor könnyen és gyorsan át tudjuk alakítani az üzleti intelligencia rendszert az új követelményeknek megfelelően. Így az Ön kollegái azonnal reagálni tudnak az új kihívásokra, Ön pedig újabb menedzsment elismerést tehet zsebre, amiért olyan üzleti intelligencia rendszer bevezetése mellett döntött, amely rugalmasan kezeli a változásokat.

A szakértelem soha nem volt nagyobb jelentőségű, mint most

Az általunk ajánlott szakterületi üzleti intelligencia rendszer architektúrája masszív adattárházas alapokra épül. Adatmodellünk historizált, és minden szempontból konform a Kimball féle adattárház adatmodellel. Ezen a területen nem engedünk. Nem vagyunk hajlandóak elzárni az utat a szakterületi üzleti intelligencia rendszer adattárházzá válása vagy több szakterületi üzleti intelligencia rendszer integrációja előtt.

Még mindig nem értem, hol a csavar!

Sehol. Az elmúlt 13 év alatt szerzett üzleti intelligencia és adattárház tapasztalat állt össze egy olyan módszertanná, amely lehetővé teszi az ilyen gyors, akár 35-40 napos bevezetést. Ezen időszak alatt kidolgoztunk tucatnyi templétet, azonnal használható eljárásokat, módszertant az igényfelmérésre, segédprogramot az üzleti és technikai dokumentációk elkészítéséhez, formanyomtatványokat a kommunikációra és még sorolhatnám. Ezek azok, amik a gyors bevezetést lehetővé teszik.

Nincs csili-vili projektszervezet, nincs külön ideallokált projektvezető, nincsenek ilyen-olyan vezető tanácsadók. Elvégzendő feladat van és jól képzett szakemberek, akik professzionális módon végzik munkájukat, és képesek helyben, azonnal dönteni.

Engedje meg, hogy összefoglaljam a lényeget.

A szakterületi üzleti intelligencia bevezetésekor a következő feladatokat fogjuk elvégezi:

 • Üzleti igényfelmérés és követelmény specifikáció, mely során interjúkat készítünk, a meglévő riportokat és a jelenlegi információáramlás folyamatát elemezzük, hogy meghatározzuk: mit kell majd tudnia a szakterületi üzleti intelligencia rendszernek. Az igényfelmérés eredményét, az interjúk összefoglalóját átadjuk Önnek.
 • Forrásrendszer felmérés, mely során információt gyűjtünk a forrásrendszerekről és azonosítjuk a főbb kockázati pontokat. A forrásrendszer felmérés eredményét szintén átadjuk Önnek.
 • Adatmodell tervezés, mely során elkészítjük a relációs és többdimenziós adatbázisok logikai és fizikai adatmodelljét
 • Forrás - cél összerendelés (mapping). Leírjuk azokat a transzformációkat, amelyek során a forrásrendszerekből az adatok átkerülnek az üzleti intelligencia rendszer adatbázisaiba. A mapping dokumentumot átadjuk.
 • Adatbetöltők elkészítése. Megírjuk azokat a betöltő programokat, amelyek napi rendszerességgel áttöltik a forrásrendszerből az adatokat az üzleti intelligencia rendszer adatbázisába.
 • Ősfeltöltés. A múltbéli adatok egyszeri betöltése, majd a napi betöltések időzített futtatása
 • Mintariportok kialakítása. A tesztelések során elő fogunk állítani annyi riportot, amennyi szükséges ahhoz, hogy meggyőződhetünk róla hogy a betöltött adatok helyesek. (Ezek a riportok a vállalat meglévő riportjainak az üzleti intelligencia rendszerből előállított másai)
 • Dokumentáció elkészítése. Tesztelünk, elkészítjük és átadjuk az üzemeltetési dokumentációt
 • Oktatás. Kétrészes oktatást tartunk az üzleti felhasználóknak egy alapozó és egy haladó tanfolyam keretében.

Kiknek építettünk eddig szakterületi BI rendszereket?

OTP Bank, Microsoft, Sió-Eckes, UPC, ... hogy csak az ismertebbeket említsem.

Megj.: A UPC szakterületi BI rendszeréről esettanulmány is készült, amit megtekinthet itt: UPC BI esettanulmány

Érdekel. Mi a következő lépés?

 • Írjon egy e-mailt kapcsolat felvétel tárggyal, írjon néhány sort a szakterületéről, a legfőbb problémájáról és kérjen egy időpontot egy személyes egyeztetésre
 • Hívjon fel telefonon, és egyszerűen kérjen egy személyes találkozót.

A telefonszám amelyen a személyes találkozót kérheti: +36 1 200 95 40

Ne habozzon! A személyes megbeszélés díjtalan és egyikünknek sem jár semmiféle kötelezettséggel. Bár tanácsadással fogunk kezdeni ez nem jelenti azt, hogy a megrendelésnek is el kell kezdődnie. Lehet, hogy van más aki specializáltabb és hatékonyabban tudja megoldani az Ön problémáját mint mi. Ebben az esetben Őt fogjuk ajánlani és nem magunkat fogjuk tolni. Úgyhogy hívjon bátran. Nem fogunk semmit sem önre eröltetni. Ezt megígérem.

Nagy megtisztelésnek fogom venni, ha Önnel személyesen is találkozhatok.

Üdvözlettel:
Aláírás

Kővári Attila