BI audit


A BI audit azoknak szól, akik már belekezdtek egy BI rendszer vagy egy adattárház fejlesztésbe de nem 100%-osan biztosak abban, hogy a legjobb/legrövidebb úton haladnak. Tudják, hogy az általuk fejlesztett rendszer működőképes, de kíváncsiak arra, hogy mit mond róla egy olyan szakember aki évek óta ezzel foglalkozik: Hol lehetne továbbfejleszteni, egy kis ráfordítással még hatékonyabbá tenni, megbízhatóságát növelni.

A BI auditot kérők sokszor csak szakmai biztonságra vágynak. Szükségük van egy tapasztalt BI szakértőre akinek kikérhetik a véleményét. Sokszor csak megerősítést szeretnének hogy „Nyugtass meg minket hogy jó úton haladunk és nem fogunk falnak ütközni néhány héten belül"

Sokszor azonban már látják a viharfelhőket. Sejtik, vagy félnek tőle hogy előbb utóbb valahol falba fognak ütközni és ezt el akarják kerülni. Most még minden rendben, de később például az adatmennyiségek/felhasználók számának növekedésének következtében minden megváltozhat. Nem az üzleti intelligencia a fő szakterületük, nem mozognak otthonosan a minden területén és szükségük van egy BI szakértőre aki átvezeti őket az ingoványos részeken.

Sokszor már úgy keresnek BI szakértőt, hogy tudják hogy vannak problémák. De azt is tudják, hogy ezt csak egy olyan ember tudja majd megoldani, aki ismeri a rendszert, a céget, és magát a problémát is. Tudják, hogy nincsenek guruk, akik lejönnek a hegyről és megmondják a tutit. Tudják, hogy először nekik kell bemutatni a problémát, hogy aztán konzerv „best practice" válaszok helyett testreszabott, az ő anyagi és egyéb korlátaikat figyelembe vevő megoldási javaslatot kaphassanak.

A BI audit elsősorban az ilyen előre nem látható problémák azonosításában segít. Fő célja, hogy segítségével még idejekorán azonosítsuk azokat a gócpontokat, amelyeket kiküszöbölve elkerülhetünk egy későbbi, sokkal fájdalmasabb beavatkozást.

Ugyanakkor a BI audit több ennél, hiszen a gócpontok feltárásán túl konkrét megoldási javaslatokat is ad a problémák megoldására, a buktatók elkerülésére és a kockázatok csökkentésére.

Hogyan kezdődik a BI audit?

A BI auditot adatprofilozással fogjuk kezdeni. Meg fogom kérni, hogy profilozza meg a jelenleg használt adattárház vagy a BI rendszer alatt futó adatbázist. (A profilozás során az egyes táblák statisztikai jellemzőit gyűjtjük össze azzal a céllal, hogy legyen egy átfogó képünk a táblák méretéről és egyéb statisztikai jellemzőiről. A profilozáshoz minden szükséges segítséget, segédletet meg fogok adni)

A profilozás eredményeit felhasználva kezdődhet a BI audit, melynek során átvilágítjuk a BI rendszert és lépésről lépésre végigellenőrzünk körülbelül 250 „best practice"-t kezdve a jogosultsági beállításoktól a dizájnon át egészen a performanciáig.

Több mint 200 best practice ellenőrzése

A BI audit során az elmúlt 15 év BI tapasztalatait összefoglaló „best practice lista" alapján fogunk haladni. A lista első, már több mint 200 best practice-t tartalmazó gyűjteménye 2007-ben készült. Azóta tudatosan fejlesztem és használom a mindennapokban. Beleépítem a legújabb legjobb gyakorlatokat, a leggyakrabban előforduló, sokszor tapasztalt hibákat. Használom

A BI audit eddig minden esetben tárt fel javítandó hibákat. Hiába a pontos tervezés, a gondos kivitelezés, hibázni mindig fogunk. Elfelejtünk beállítani valamit, nem gondolunk valamire, kapkodnunk kell, hogy elkészüljünk határidőre, halogatunk, hogy majd megcsináljuk később aztán elfelejtjük stb. Így működünk.

A BI audit célja, hogy felszínre hozza azokat a hibákat (is) amelyeket szándékunk ellenére a fejlesztés során elkövetünk.

Technikai feltételek

Az átvilágítás során sok-sok segédszoftvert, kézzel írt scriptet fogunk használni a legjobb gyakorlatok meglétének ellenőrzésére. Épp ezért a BI audit megvalósításához szükségem lesz egy lokális gépre, amelyen keresztül csatlakozni tudok a szerverhez.

Ha van egy, az élessel azonos szerkezetű tesztkörnyezet a cégnél, akkor elég ahhoz kapcsolódnom. Szükséges lesz néhány lekérdezést futtatnunk az éles szerveren is, de ezt vagy meg tudja csinálni Ön, vagy ha ehhez Önnek sincs jogosultsága, akkor át tudjuk adni a kérést az üzemeltetésnek.

A BI audit során használt lokális gépre legyen feltelepítve az SQL Server fejlesztőkörnyezete. A többi segédszoftvert közösen fogjuk telepíteni.

Mit kap készhez a BI audit után?

A BI audit során találtakat az Önök lehetőségei és a megvalósítás nehézsége szerint priorizálni fogjuk és ezek alapján összeállítunk egy konkrét javaslatokat tartalmazó dokumentumot.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a priorizálást az Ön lehetőségeihez képest fogjuk összeállítani. Egy elkészült, élesben működő, kitesztelt BI rendszert általában nem lehet alapjaiban megváltoztatni. És nem sokra menne azzal, ha azt mondanám, hogy „hát ezt máshogy kellett volna megcsinálni. Most már késő ezen rágódni. Hamarabb kellett volna gondolkodni, stb."

Épp ezért nem is fogok ilyet mondani. Helyette egy közös kiértékelő konzultáción átbeszéljük, hogy mi mindent érdemes megvalósítani most, mit lesz érdemes később figyelembe venni egy új modul bevezetése során, vagy egy esetleges áttervezéskor.

A BI audit zárásaként átadok egy olyan konkrét javaslatokat tartalmazó dokumentumot, amely két részből fog állni

  1. jelenre vonatkozó javaslatok
  2. Jövőre vonatkozó tanácsok

Jelenre vonatkozó javaslatok

A jelenre vonatkozó javaslatok között olyanokat fog kapni, amelyekkel kis ráfordításigénnyel, drasztikus beavatkozás nélkül is képes lesz javítani a működő rendszer hatékonyságán, megbízhatóságán. Olyan javaslatokra gondoljon itt, mint az „állítsd át a szerver beállítását erről arra", „Ehelyett a parancs helyett használd inkább azt", „jobban jársz, ha ezt átírod úgy, hogy..." stb.

Jövőre vonatkozó tanácsok

Míg a jelenre vonatkozó javaslatok elsősorban konkrét technikai javaslatok lesznek, addig a jövőre vonatkozó tanácsok elsősorban a dizájnnal kapcsolatos témákat fogják érinteni.

A jövőre vonatkozó javaslatok között olyanokat fog kapni, amelyek leírják az ideális megoldást. Ez a fejezet olyan kérdésekre fog választ adni, mint a "Milyen lenne az ideális megoldás?", "Ha újra kezdhetnénk mi mindent kéne máshogy csinálnunk?", "Ha egy új modult vezetünk be, akkor mire figyeljünk?"

Közös kiértékelő konzultáció

A BI audit lezárásaként egy közös kiértékelő konzultációt tartunk, ahol összefoglalva tekintjük át a BI audit során feltártakat.

Erre a közös kiértékelő konzultációra meghívhatja azokat is, akik bár nem vettek részt a BI auditban, de kíváncsiak a BI audit eredményére.

Mennyibe kerül a BI audit?

Az audit ára 499 eFt + ÁFA.

Mikor kezdődhet a BI audit?

Tervezzen úgy, hogy a megrendeléstől számított 2-3 hét szükségünk ahhoz, hogy találjunk alkalmas időpontot a BI audit elkezdéséhez.

Hogyan rendelheti meg?

Hívjon fel a +36 1 200 95 40 -es telefonszámon, vagy munkaidőn kívül egyeztessünk e-mailen. (Az e-mailbe röviden írja le a problémát, amire megoldást keres.) Az e-mail címem: Kovari.Attila@biprojekt.hu