BI és adattárház coaching


Egy adattárház vagy egy üzleti intelligencia projekt sikeres megvalósításához a frissen szerzett, elsősorban elméleti tudás nem elegendő. A kritikus döntési helyzetekben a tudáson kívül nagy tapasztalat is szükséges, a nem kellően megalapozott döntések ugyanis az adattárház vagy BI projekt minőségét, gazdaságosságát vagy akár sikerességét is veszélyeztethetik. Sokan ezért a kritikus szakértelmet igénylő üzleti intelligencia vagy adattárház rendszerek megvalósítását külsőtanácsadó cégre bízzák.

"Az adattárház kulcskompetencia. Házon belül akarom tartani"

De mit tegyen az aki úgy gondolja, hogy az adattárház kulcskompetencia és a projekten megszerzett tudást házon belül akarja tartani? A szállító emnberei helyett saját embereit szeretné alkalmazni? Azokat az embereket, "akiknek nem kell elmagyarázni, hogy hogyan működik a vállalat", akik évek óta a vállalatnál dolgoznak és olyan helyismeretük van, amilyen a szállítónak sosem lesz?

Nos. Az adattárház coaching szolgáltatás nekik szól. Az ő problémáikra keresi a megoldást.

Az adattárház coaching során a coach feladata, hogy a szükséges szakértelmet és tapasztalatot az elméleti tudás azonnali éles alkalmazásából eredő kockázat minimalizálása mellett adja át

A coach feladata, hogy a rendelkezésre álló szakembereket mihamarabb felhozza arra a szintre, hogy önállóan legyenek képesek professzionális adattárház építésre, tervezésre. Ezt pedig csak személyre szabottan lehet megvalósítani.

Ezért a coaching nem egyszerű oktatás. Nincs előre felépített tematikája. Vannak, akiknek erős a technológiai hátterük, de nem tudják merre induljanak. Vannak, akik keresztbe-kasul ismerik a vállalat üzleti folyamatait, de nem rendelkeznek adattárház építési tapasztalattal, és vannak akik belevágtak, de régóta egy helyben topognak. Kéne valaki, aki segít eldönteni egy kérdést, aki megmondja, hogy merre induljon, aki már egyszer végigjárta az utat, és tudja, hogy mi lesz az út végén...

Mi az adattárház coaching?

A coaching esetünkben egy olyan közös munka, amely során közösen felépítünk egy üzleti intelligencia rendszert vagy egy adattárház első modulját. A munka dandárja az Öné lesz. Ön (Önök) fogják megvalósítani mindazt, amit elképzeltek. Az én feladatom az, hogy megmutassam a legjobb gyakorlatokat (best practice), megismertessem a bevált módszertanokat és segítsek elkerülni a buktatókat.

„Idejön és megmondja nekünk a tutit?"

Nem. Illetve néha igen. Amikor kevés idő áll rendelkezés akkor jó, ha van egy általános, már sok helyen bevált módszer, ami mentén el lehet indulni/le lehet másolni. Amikor nincs idő megkeresni a legideálisabb módszert, akkor „megmondjuk a tutit" Ha azonban elegendő idő áll rendelkezésre, akkor majd kutatunk, alternatívákat vizsgálunk meg, és ennek eredményeképpen Ön fogja megmondani, hogy az Ön cégének mi a tuti.

Hogyan valósul meg az adattárház coaching a gyakorlatban?

Az első lépés az elérendő cél megfogalmazása. A coaching csak úgy lehet sikeres, ha van célja, aminek esetünkben egy adattárház vagy egy üzleti intelligencia rendszer első fázisának kell lennie. Lehetőleg olyannak, amit már megrendeltek vagy meg fognak rendelni, tehát valakinek - remélhetőleg üzleti felhasználóknak - át kell vennie. Valós problémákra, igazi adatokra, határidőkre, felelősökre lesz szükségünk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. Jó minőségű demó adatokon, steril körülmények között az ABC vállalat példájára felhúzott üzleti intelligencia megoldásokon csak az eszközismeret tanítható. Arra pedig ott az oktatás, a tankönyv vagy az internet. (például ezen oldalak, amit mostanában olvasgat :-) )

Nekünk viszont igazi problémára lesz szükségünk, adatminőségi problémákkal kell megküzdenünk, az üzleti oldal által elfogadott adatmodellt kell készítenünk. A kockás papír, a demó adatkocka mindent elbír, de az üzleti felhasználó már nem ilyen toleráns. Őt nem fogja érdekelni a gyönyörű csillagsémánk, ha nem esik a kezére.

Ha megvan a célfeladat, akkor a következő lépésben - az Ön szakembereinek tárgyi felkészültségét figyelembe véve - meghatározzuk a konkrét, személyre szabott feladatokat.

Csak ekkor kezdődhet a második lépés: a közös munka. Ennek során megbeszéljük a bevezetésével kapcsolatos megvalósítási alternatívákat, az alternatívák előnyeit, hátrányait, átbeszéljük az általános megoldást, és a téma kapcsán felmerült, de a konkrét feladat megvalósításához nem szükséges egyéb teendőket, alternatívákat, lépéseket is.

Az elmélet átbeszélése után hozzákezdünk a megvalósításhoz. A konkrét feladatok megvalósítása során olyan - az adott problémára jellemző - minta programokat, modulokat, konzerv megoldásokat fogunk kidolgozni, amelyeket a későbbi fázisok vagy projektek során az Önök szakemberei fel fognak tudni használni. Nem kell újra megtervezni, megvalósítani, letesztelni őket, elég lesz csak kihúzni a fiókból jelentősen gyorsítva így a további fejlesztéseket.

Az egyes részfeladatok megvalósítása után átbeszéljük azok tapasztalatait, majd megyünk a következő feladatra, míg el nem készül az adattárház, vagy az üzleti intelligencia rendszer első fázisa.

Hogyan lesznek leterhelve a munkatársai?

Ez gyakori kérdés, hiszen nekik rendszerint vannak más céges feladataik is. Nem akarom illúziókba ringatni, épp ezért még az elején elmondom, hogy 70-80 %-át az idejüknek a feladat megvalósításával kell tölteniük. Nyilván lesznek olyan projektszakaszok, amikor ez lecsökken 40%-ra (bár én ekkor is szeretném, ha tanulnának :-) ), de lesznek olyanok is ahol felmegy 100%-ra. Ne felejtse el, hogy a fejlesztési munka dandárja rájuk fog várni. Ha ezt a rendelkezésre állást nem tudják megvalósítani, akkor a projekt nagy valószínűséggel csúszni fog, és így veszélybe kerül a coaching és az egész projekt sikeressége.

Hány napig tart az adattárház coaching?

Van olyan ügyfelem, aki csak telefonon kér tőlem támogatást. Egyszer találkoztunk személyesen és utána soha. Külföldön dolgozik, néha felhív és átbeszéljük a stratégiát, megmutatja, hogy hogyan szeretne haladni, megkér hogy mutassam meg hol számíthat buktatóra, mondjak neki alternatívákat egy-egy probléma megoldására vagy meséljek arról, hogy más hogyan csinálná. Ennyi neki elég ahhoz, hogy maroknyi csapatával sikeres legyen. Meg tudná csinálni egyedül is? Természetesen, hiszen technikai tudásban - értsd SQL Server kompetencia - nincs hiánya. Csakhogy a „koncepcióban nem ismer tréfát". Biztos akar lenni abban, hogy az általuk készített megoldás a „megingathatatlan alapokon nyugszik" és ez megér neki néhány nap tanácsadást.

A spektrum másik szélén a közös megvalósítás áll. Vannak, akikkel összebútorozunk 2-3 hónapig és ez alatt az időszak alatt közösen elkészítünk egy üzleti intelligencia rendszert, vagy egy adattárház első inkrementumát. Tapasztalataim szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy egy eredményterméket elő tudjunk állítani úgy, hogy közben annyi tudás átkerüljön és rögzüljön a fejekben, amennyi elegendő az önálló folytatáshoz

Mit kap kézhez?

Elsősorban kiképzett szakembereket, de a szakemberek mellett megkapja a projekt teljes dokumentációját, prezentációk anyagát, kész módszertanokat, nagyon sok sablont, amelyet szabadon használhat újabb fázisok megvalósításához. Konzerv kérdéseket az igényfelméréshez, interjú mintákat, tervezést és a felmérést segítő segédszoftvereket, mintaprogramokat, sok-sok személyre szabott tudást és tapasztalatot, és természetesen sok-sok elégedett üzleti felhasználót, akik az Ön által elkészített adattárház modul, vagy üzleti intelligencia rendszer boldog felhasználói lesznek.

Kiknek ajánlom az adattárház coaching-ot?

Azoknak, akiknek nincs idejük saját kárukon tanulni és hisznek abban, hogy képesek lesznek saját maguk megépíteni egy üzleti intelligencia rendszert vagy egy adattárházat, mert hisznek abban, hogy bennük van a lehetőség. Abban nem tudok segíteni, hogy valaki „képes legyen", de abban igen, hogyha valaki úgy érzi, hogy képes, akkor a gondolkodásmódját abba az irányba tereljem, hogy a lehető leggyorsabban és legeredményesebben érje el célját.

Kik igényelték eddig az adattárház coaching szolgáltatást?

Az ismertek közül a Fundamenta Lakáskassza Zrt. az iGO-t fejlesztő NNG kft., a Provident Zrt., a Vidanet Zrt. és a GRAPHISOFT is önerőből, az adattárház coaching szolgáltatás igénybevételével vágtak bele saját adattárházuk vagy BI rendszerük felépítéséhez. Sikerrel. (A GRAPHISOFT-os coaching esettanulmányát itt olvashatja: GRAPHISOFT BI és adattárház coaching esettanulmány)

Szállító oldalon többek között olyan cégek vették eddig igénybe a BI és adattárház coaching szolgáltatást mint az AdviseSoft, a QualySoft, a Seacon, vagy a Controlligent.

Hogyan rendelheti meg az adattárház coachingot?

Kérjen egy személyes megbeszélést, ahol megismerhetjük egymást, s ahol átbeszélhetjük, hogy mekkora fába akarja vágni fejszéjét, és milyen alternatívák léteznek a problémája megoldására.

A személyes megbeszélés díjtalan és nem jár semmiféle elkötelezettséggel egyik fél számára sem.

A telefonszám, amelyen a személyes megbeszélést kérheti: 061 200 95 40

Megtisztelésnek fogom venni, ha Önnel személyesen is találkozhatok. Hívjon bátran!

Üdvözlettel:

Aláírás

Kővári Attila